Hoog oplopende ruzie tussen Peking en paus

Het Vaticaan en China hebben een hoog oplopend conflict over de benoeming van twee bisschoppen zonder pauselijke zegen. Paus Benedictus zei gisteren dat de benoemingen een 'grove schending van religieuze vrijheid' zijn en heeft de bisschoppen in de ban gedaan.

Het gaat om Ma Yingling en Liu Xinhong die afgelopen week zijn gewijd door de in China getolereerde Patriottische Kerk. Deze kerk erkent de macht van het Vaticaan om bischoppen te benoemen niet.

Met de 'illegale' wijding is de relatie tussen China en het Vaticaan ernstig bekoeld, terwijl de betrekkingen tussen de communisten en de katholieken de afgelopen jaren juist zijn verbeterd. Peking en het Vaticaan waren zelfs weer met elkaar in gesprek, met als doel de banden te herstellen, die zijn verbroken sinds de communisten vijftig jaar geleden de macht grepen in China.

Het Vaticaan heeft in zeer scherpe bewoordingen de aanstelling van de bisschoppen veroordeeld. 'De Heilige Stoel benadrukt het respect voor de vrijheid van de kerk en de onafhankelijkheid van zijn instituties', aldus de verklaring. 'Dit soort daden van keiharde en onduldbare beperking moeten stoppen.'

Maar China trekt zich niets van de kritiek aan. 'De veroordeling van het Vaticaan snijdt geen houdt', verklaarde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Peking zijn de bisschoppen keurig volgens democratische spelregels benoemd.

In China leven ongeveer tien miljoen katholieken, die zijn verdeeld tussen een ondergrondse beweging die trouw is aan de Heilige Stoel, en de staatskerk, die de paus respecteert als spiritueel boegbeeld, maar de effectieve pauselijke controle verwerpt.

Ondanks de harde woorden van afgelopen week benadrukken beide partijen dat ze de dialoog blijven zoeken. Maar, zei het Vaticaan, 'initiatieven zoals deze zijn niet alleen slecht voor die dialoog, ze creëren ook nieuwe obstakels.