'Homoseksualiteit is in mijn kerk geen thema meer'

Wie: dominee Bert Kuipers uit Rotterdam, oud-voorzitter van het Werkverband Homotheologen.

Waarom: in Californië wordt morgen mogelijk de eerste lesbische bisschop gekozen.

Roze dominee Bert Kuipers: 'Ik ben nog nooit gediscrimineerd omdat ik van mannen houd.' Foto Bob van der Have Wie: dominee Bert Kuipers uit Rotterdam, oud-voorzitter van het Werkverband Homotheologen. Waarom: in Californië wordt morgen mogelijk de eerste lesbische bisschop gekozen. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Bert Kuipers gniffelt. Dreigt de episcopaalse kerk, de Amerikaanse tak van de anglicaanse wereldkerk, te scheuren als morgen de lesbische predikante Bonnie Perry tot bisschop van Californië wordt verkozen? 'Ach, ach, wat zijn die Amerikanen toch kleinburgerlijk en bang voor het leven', zegt de hervormde dominee van de Laurenskerk.

Kuipers (53) is een roze dominee en daar heeft hij nimmer een geheim van gemaakt. 'Ik ben een geluksvogel. Ik heb in diverse kerkelijke gemeenten gewerkt, maar ik ben nog nooit gediscrimineerd omdat ik van mannen houd.'

Maar geloof en homoseksualiteit vormden tot voor kort niet altijd en niet overal een vanzelfsprekende combinatie, weet Kuipers. In 'de orthodoxe hoek' van de Nederlandse kerkgemeenschap kent hij wel homoseksuele theologen die nog altijd niet uit de kast zijn gekomen. 'Om geen aanstoot te geven, zijn sommigen met een vrouw getrouwd. Die proberen hun gevoelens weg te bidden.'

Die collega's leiden een onnodig moeizaam bestaan, vindt Kuipers. 'Vijftien jaar geleden is de protestantse kerk zo gedemocratiseerd dat homoseksualiteit geen thema meer is.' Hoe open en vrijzinnig zijn eigen kerk is geworden, bewijst Kuipers met een anekdote. 'Laatst hadden we een vacature in onze kerkenraad. Omdat we al vijf roze leden hadden, zeiden we tegen elkaar: 'Laten we nu weer eens een hetero vragen, iemand met kinderen'.'

Het is best mogelijk, zegt hij, dat sommige bezoekers moeite hebben met een homodominee. 'Dan gaan ze gewoon ergens anders heen', zegt Kuipers. Tegenover de weglopers staan genoeg gelovigen die speciaal voor hem naar de Laurenskerk zijn teruggekomen.

Drie jaar geleden trouwde Kuipers met Jan, al vele jaren zijn levenspartner. Het bruidspaar liet zich alleen op het stadhuis in de echt verbinden. Een paar mensen uit zijn geloofsgemeenschap vonden dat een gemiste kans, vertelt Kuipers, die diverse homoparen trouwde in zijn kerk. 'Maar om dat nu zelf in je eigen kerk ook te doen, daar had ik geen zin in. Dat ging me net iets te ver.'

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens