Hekmatyar `sluit zich aan bij Al-Qaeda`

De Afghaanse krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar heeft verklaard zich aan te sluiten bij het terreurnetwerk Al-Qaeda. Gisteren zond het Arabische nieuwsstation Al-Jazeera een videoboodschap uit waarop de voortvluchtige Hekmatyar die aankondiging deed.

“We hopen met [Al-Qaeda] deel te nemen in een strijd die zij leiden. [..] Zij dragen het vaandel en wij staan hen bij als supporters“, zei Hekmatyar. Onbekend is waar de video is opgenomen of hoe die in het bezit van Al-Jazeera kwam.

Hekmatyar is een van de belangrijkste krijgsheren van Afghanistan. Hij vestigde een reputatie als wreedaard toen hij in de jaren tachtig tegen de Sovjet-bezetting vocht. In die tijd leerde hij Al-Qaeda-leider Osama bin Laden kennen. Dankzij steun van de CIA, die via Pakistan bij Hekmatyar kwam, kon hij een machtige militie oprichten. In 1993 en 1994, voor de komst van het Talibaan-regime, was Hekmatyar president van Afghanistan.

Inmiddels staat Hekmatyar, die zich evenals Bin Laden zou ophouden in de grensstreek met Pakistan, op de terroristenlijst van de Verenigde Staten. Hij heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk verklaringen uitgebracht waarin hij opriep tot een heilige oorlog tegen de VS en steun aan Al-Qaeda.

Experts zijn verdeeld over de ernst die aan de boodschap van gisteren moet worden toegekend. Volgens militair analist Mustafa Alani van het Gulf Research Center toont de mededeling aan dat Al-Qaeda vijf jaar na de internationale inval in Afghanistan nog altijd de dienst uitmaakt in de strijd tegen de westerse militairen. De Afghaanse minister van Defensie Mohammed Zahir Azimi relativeerde de boodschap door te zeggen dat Hekmatyars troepen steeds verder geïsoleerd zijn.

De Afghaanse luitenant-generaal Sher Karimi zei gisteren in het Pentagon dat Al-Qaeda in het zuiden en zuidoosten van Afghanistan Talibaan-strijders en Arabische militanten opleidt voor aanslagen en hinderlagen.

Een vertegenwoordiger van de NAVO in Afghanistan noemde de missie ISAF, waarvan Groot-Brittannië gisteren het commando overnam, de “meest uitdagende“ militaire missie op de grond die het bondgenootschap ooit heeft ondernomen.