Griepcontract Solvay met VS

Solvay Pharmaceuticals heeft een contract gesloten met het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid voor het produceren van influenzavaccins op basis van celkweek in plaats van eieren. Ook gaat Solvay helpen bij het opzetten van een fabriek in de VS. Met het contract is bijna 300 miljoen dollar (236,5 miljoen euro) gemoeid. Gisteren is het contract getekend.

Het Belgische farmaciebedrijf Solvay is al vijftig jaar lang een van de grootste producenten van griepvaccins. In 2003 is Solvay in Weesp begonnen met de bouw van een fabriek om pandemische vaccins te produceren op basis van celkweek in plaats van op basis van eieren. Dit concept zal ook in de VS worden toegepast.

“De ervaring die we hebben opgedaan met de bouw van onze nieuwe celkweekfabriek in Weesp, zorgt voor een goed uitgangspunt om in de VS een soortgelijke faciliteit te ontwikkelen“, legt Herman van Heemstra, verantwoordelijk voor influenzamedicijnen, uit.

Bij de klassieke methode worden griepvirussen in een bevrucht kippenei gespoten. Een virus heeft altijd levende cellen nodig om zich te vermeerderen. Influenzavirussen zijn van oorsprong vogelvirussen, vandaar dat het kippenembryo een goede voedingsbodem is om zich te vermenigvuldigen. Na een paar dagen worden de virussen `geoogst` en tot vaccin verwerkt. Bij de nieuwe productiemethode wordt het virus gekweekt op cellen en zijn geen eieren meer nodig. Wereldwijd worden jaarlijks zo`n 300 miljoen vaccins geproduceerd, waar 300 miljoen eieren voor nodig zijn. Een productie op basis van celkweek is flexibeler.

In het contract met het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid staat ook dat Solvay gaat helpen bij de ontwikkeling van een vaccin wanneer er een wereldwijde griepepidemie uitbreekt.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft begin maart met Solvay een contract getekend voor het leveren van een vaccin voor zestien miljoen Nederlanders voor als er een wereldwijde griepepidemie uitbreekt.

Solvay gaat de Amerikanen ook assisteren bij het opstellen van een masterplan voor het produceren, formuleren, vullen en verpakken van vaccins tegen de jaarlijkse, seizoensgebonden influenza en pandemische influenza. De VS hebben gisteren vijf farmaceutische concerns gecontracteerd - ruim 1 miljard dollar - voor de ontwikkeling van vaccins, onder meer tegen vogelgriep. Naast Solvay gaat het om Glaxo Smithkline, Medimmune, Novartis Vaccines & Diagnostics en Dynport Vaccine.