Goedmoedig luchtschip

Hoe goed speelgoed is, kun je meten aan de tijd die het een kind betovert. Niet alle speelgoed kan meteen gebruikt worden als het uit de doos komt. De zeppelin bijvoorbeeld vraagt tijd en geduld (ook van handige ouders met plakband) voor hij op reis kan. Maar doet hij het eenmaal, dan is een kind er dagenlang weg van. Pa en ma ook; hij maakt geen herrie.

De Zeppelin van Guru-toys kost bijna 60 euro
De Zeppelin van Guru-toys kost bijna 60 euro

Het bouwpakket van de zeppelin van Guru-toys, hoofdkantoor in Duitsland, fabriek in China, kost bijna 60 euro. Er is een fles helium bij nodig van 30 tot ruim 40 euro (zie NRC Handelsblad van 28 april).

De gebruiksaanwijzing in het bouwpakket legt alles goed uit met tekeningetjes. Maar ook in Engelse en Duitse tekst. In het Duits staat soms iets anders dan in het Engels. “The airship is designed for indoor use“. Daarentegen kan “der Zeppelin nur an windstillen Tagen und nur draussen benutzt werden“.

Binnen of buiten? Binnen. Aan de neus van de zeppelin kan een touwtje vast worden gemaakt. Wil je er toch buiten mee vliegen, dan moet het luchtschip aan een touw worden vastgezet. Maar een luchtschip aan een touw is als een vogel op een fiets. Geen gezicht en half werk.

Aan de sigaarvormige ballon van ruim een meter lengte en een halve meter dik, worden piepschuimen staartvinnetjes vastgezet met plakband en onder de buik wordt een gondeltje geplakt waar alles in en aan zit om de zeppelin te laten voortbewegen. Twee propellers worden door mini-elektromotoren aangedreven. De stroom komt uit een paar kleine lithiumbatterijen die echter om de tien minuten vliegen opgeladen moeren worden.

De propellers aan beide einden van een as die dwars op de gondel staat kunnen twee kanten op draaien, dus voor- en achteruit blazen en dat afzonderlijk van elkaar. Als de ene propeller vooruit draait en de andere achteruit, draait de zeppelin om zijn as.

Het wordt pas echt vliegen met nog een stuurfunctie. De dwarsas zelf kan ook draaien. Zo kunnen de propellers kantelen en naar beneden blazen of naar boven. De zeppelin kan dalen en stijgen.

Nou wil het ding, gevuld met helium, tegen het plafond klemmen of buiten naar de zon vluchten. In het bouwpakket zitten gewichtjes. Ze kunnen in een holte in het gondeltje worden gehangen. Dat is lastig. Beter is een elastiekje met paperclips. Dat werkt sneller en nauwkeuriger.

Met het gewicht van een paar paperclips kan de zeppelin zo getrimd worden dat hij op ongeveer ooghoogte door de kamer vliegt. Een goedmoedig luchtschip, op afstand onder controle te houden. Ook ideaal om bij griep of een gecompliceerde beenbreuk vanuit het ziekbed te besturen. Alleen jammer dat hij geen koekjes kan vervoeren. Een koekje is te zwaar.

Maar als paperclips hem dichter bij de grond houden, dan moet dat buiten toch ook kunnen? Kijk maar uit. Binnen werd vastgesteld dat hij in de slaapkamer boven vijf paperclips nodig heeft om tot op ooghoogte te zakken, maar beneden in de keuken, dichter bij de aarde, moest het met drie paperclips minder. Als hij buiten door stijglucht wat verder van de aantrekking van de aarde komt, maken paperclips niet meer uit en gaat hij er vandoor. De zeppelin is voor binnenpret.

Importeur: www.belltree.nl.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk