Goedkoop de leider kiezen

Kandidaat-lijsttrekker Mark Rutte (VVD) wil dat toekomstige lijsttrekkers niet alleen door partijleden, maar ook door VVD-sympathisanten aangewezen worden. Hij denkt daarbij aan de invoering van een goedkoop lidmaatschap. Dat zei Rutte vanmorgen op Radio 1.

Rutte reageert hiermee op het initiatief Het Nieuwe Stemmen, een pas opgerichte stichting die pleit voor het invoeren van volledig open lijsttrekkersverkiezingen. Volgens de oprichter, D66-lid Jelmer Alberts, is een vrije verkiezing van lijsttrekkers democratischer dan een verkiezing die alleen open is voor partijleden. “Als 20 procent van de VVD-leden straks een lijsttrekker voor die partij aanwijst, heeft ongeveer 0,03 procent van het totale electoraat de keuze bepaald“, aldus Alberts.

Rutte zegt dat hij een vrije verkiezing een goed idee vindt. Hij is met minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) en Tweede-Kamerlid Jelleke Veenendaal in de race voor het lijsttrekkerschap van de VVD voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007. Rutte ziet voor zich dat bij volgende lijsttrekkersverkiezingen sympathisanten zich voor tien euro laten registreren bij de partij. Zij mogen vervolgens meestemmen. Een gewoon lidmaatschap van de VVD kost 81,25 euro per jaar (82,25 euro voor wie per acceptgiro betaalt).

Rutte zegt deze week in een interview in weekblad De Groene Amsterdammer dat hij populair is onder kiezers die geen lid van de VVD zijn. Uit peilingen blijkt dat Rita Verdonk binnen de partij een voorsprong op Rutte heeft. Rutte: “Ik krijg tonnen e-mails en brieven van mensen die zeggen: als jij het wordt, maak ik de overstap.“