Fokker F27 wint

De Fokker F27 Friendship is gekozen als het mooiste object ooit in Nederland gemaakt. In de finale van de Beste Nederlandse Design Verkiezing, georganiseerd door het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad en de Premsela Stichting, versloeg het vliegtuig ruimschoots het vijftig-guldenbiljet (de zonnebloem), en de Martin Visser-bank.

Fokker F27 Friendship

De reacties op de Fokker F27, die van 1955 tot 1988 in productie was, waren van begin af enthousiast. “De F27 zette Nederland op de wereldkaart“, schreef een fan. Vele inzenders prezen het vernieuwende karakter van dit vliegtuig, waarvan de onderdelen aan elkaar zijn gelijmd, wat het toestel licht en aerodynamisch maakte.

In maart ging de wedstrijd van start met de presentatie van vijfentwintig door lezers geselecteerde ontwerpen. Vijf weken lang kregen de genomineerde ontwerpen steun in het Cultureel Supplement van 25 `ambassadeurs`. Zij hielden ieder een pleitrede voor een van de ontwerpen. Benno Baksteen, piloot en voorzitter van het Platform Nederlandse Luchtvaart, pleitte voor de Fokker F27. Hij roemde de “eenvoudige constructie én de robuustheid van het ontwerp“.

verkiezing: pagina 21