Finale team badminton

De Nederlandse badmintonvrouwen hebben gisteren in Tokio bij het wereldkampioenschap voor landenteams de finale bereikt. De formatie treedt zaterdag in de eindstrijd aan tegen favoriet China. Tot nu toe was de beste prestatie van de badmintonsters brons op het WK van 2002.

Gisteren wonnen de Nederlandse vrouwen in de halve finale van de Uber Cup met 3-0 van Taiwan. Mia Audina, Judith Meulendijks en Karina de Wit zorgden in het enkelspel voor de punten. Woensdag had Nederland verrassend de halve eindstrijd bereikt door voor 15.000 luidruchtige toeschouwers gastland Japan met 3-2 te verslaan. Dat terwijl het Nederlandse team zonder Yao Jie, Lotte Bruil en Brenda Beenhakker toch danig verzwakt was.

Het was veelzeggend dat bondscoach Martijn van Dooremalen Ginny Severien moest oproepen. Zij speelt normaliter geen EK's en WK's. Karina de Wit was al gestopt met internationaal topbadminton, maar wilde haar collega's nog best even uit de brand helpen.

Maar juist daarin school volgens Van Dooremalen in Japan de verrassing en de kracht. 'De speelsters hebben hier gestaan zonder druk en wie had ooit verwacht dat ik in de beslissende partij tegen Japan Karina de Wit en Ginny Severien zou opstellen?' Het duo had alleen in de trainingszaal even samengespeeld. 'Bij 2-2 lag de druk bij Japan. Het was voor hen niet lekker om een compleet onbekend duo op de baan te zien. Op het eind was het doodstil in de hal. Niemand had dit durven voorspellen. Maar juist daarom is het zo leuk.'