Euro stijgt na hint ECB

De koers van de euro tegenover de dollar is vanmorgen blijven schommelen rond het hoogste peil in een jaar. De Europese munt noteerde 1,2681 dollar per euro, tegen 1,2715 gisteravond in New York. De euro, die de laatste weken al flink is gestegen in waarde, won gisteren extra aan kracht nadat de Europese Centrale Bank (ECB) had gesuggereerd dat de rente in juni zal worden verhoogd.

De ECB liet de rente gisteren onveranderd op 2,5 procent, maar president Trichet van de centrale bank zei dat de bank `waakzaam` is voor opwaartse druk op de inflatie. De economie van de eurolanden groeit dit jaar relatief voorspoedig, en de laatste signalen geven aan dat de groei op peil blijft. Samen met de sterk gestegen olieprijzen en een blijvend forse groei van de kredietverlening kan dit de ECB ertoe nopen de rente op te schroeven.

Analisten gingen er gisteren naar aanleiding van Trichets opmerkingen vanuit dat de rente in juni zal worden verhoogd met 0,25 procentpunt, en heel misschien zelfs met 0,5 procentpunt. Omdat de wisselkoersen op dit moment worden gedreven door renteverwachtingen, veerde de euro op.