Engeland kiest McClaren als nieuwe coach

Steve McClaren wordt na het WK voetbal de nieuwe bondscoach van Engeland.

'Ik ben waarschijnlijk de trotste man van Engeland.'

Steve McClaren wordt voor vier jaar Engels bondscoach. Foto Reuters Steve McClaren signs his contract during a news conference at the Football Association headquarters in central London where he was announced as England's next head coach May 4, 2006. McClaren said he was the proudest man in the country after being named as the next England manager on Thursday. The Middlesbrough manager and assistant to current England coach Sven-Goran Eriksson signed a four-year contract which starts on August 1, after the World Cup finals. REUTERS/Stephen Hird REUTERS

Na een zoektocht van vier maanden heeft de Engelse voetbalbond FA de nieuwe bondscoach in eigen rangen gevonden: Steve McClaren, manager van de Premier League-club Middlesborugh maar ook assistent van de huidige bondscoach Sven-Göran Eriksson. De 45-jarige McClaren tekende een contract van vier jaar, dat hem tot het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika aan het Engelse nationale elftal bindt.

McClaren was overduidelijk niet de eerste keus van de Engelse voetbalbestuurders. Tal van kandidaten, zoals Guus Hiddink en de Noord-Ier Martin O'Neil passeerden de revue. Net toen de roep om een Engelse coach sterker werd, pakte de FA uit met een Braziliaan, Luiz Felipe Scolari, nu nog aan de slag bij Portugal. Maar die liet een dag na de bekendmaking weten toch geen zin te hebben in de baan wegens het mediageweld in Engeland. Tientallen journalisten van de Britse tabloids kampeerden op dat moment voor zijn deur.

McClaren stoorde zich gisteren niet aan de voorgeschiedenis. 'Ik ben enkel geïnteresseerd in het resultaat. En dat is dat ik bondscoach word. Ik ben zeer, zeer trots. Ik heb de ervaring, ik heb de kennis en ik hou van een uitdaging. En dit is de grootste uitdaging van allemaal', zei hij bij zijn aanstelling.

McClaren werkte eerder als jeugdcoach bij Oxford United en hoofdcoach Derby County en werd in 1999 assistent van Alex Ferguson bij Manchester United. In 2001 ging hij aan de slag bij zowel de FA als Middlesbrough. Met dat team haalde hij vorige week nog de eindstrijd in het UEFA-Cuptoernooi na een overwinning tegen Steau Boekarest. Volgende week woensdag treft het Engelse team het Spaanse FC Sevilla in de finale in Eindhoven. Als Middlesbrough de finale wint, wordt het meteen de eerste trofee voor de club in de 128-jarige geschiedenis.

McClaren wordt vaak een wat verdedigende, voorzichtige en on-Engelse aanpak aangewreven, maar dat is volgens trainers en spelers die met hem samenwerkten niet het geval. Eriksson, die na het WK in Duitsland opstapt, prees hem gisteren als de beste keuze die de FA kon maken.