Een week zonder nieuws

gazprom_vs_oranje.jpgIk had deze week de luxe om me van het nieuws terug te trekken om een verschrikkelijk lange lap te schrijven over Gazprom, de Russische aardgasgigant. Nu al het op twee na grootste bedrijf ter wereld, en binnenkort het allergrootste. Denk ik.

Het nieuws was dunnetjes. Vice-president Dick Cheney kwam melden dat Rusland niet langer een strategische partner was en dat het Kremlin olie, gas, vrijheid en democratie NU ruim baan moest geven. Het Kremlin gaapte. ‘Volstrekt ongegrijpelijk’, was alles wat de Kremlinwoordvoerder over de speech had te melden.

Vertaling: so what? Wie wil er nog  ‘strategisch partner’ van Amerika zijn?

En er stortte een vliegtuig neer in de Zwarte Zee, met 113 Armeniërs aan boord. Dat kon Nederland dan weer niks schelen. Het is de journalistieke ‘wet van afstand’, waar ik komende week op wil terugkomen.

Nee, Gazprom, dat is het grote verhaal. Haar gas ruïneerde de Oranje Revolutie in buurland Oekraïne, dreef de oranje helden Joesjtsjenko en Timosjenko uit elkaar. Ook daarop kom ik terug, in M-Magazine. Deze Russische pamflettekenaar voorzag dat al een half jaar geleden…

 

    • Coen van Zwol