Edgar Davids gepasseerd voor Oranje

Bondscoach Marco van Basten heeft Edgar Davids niet opgeroepen voor de trainingsstage die het Nederlands voetbalelftal van 9 tot en met 12 mei in Noordwijk afwerkt. De middenvelder van Tottenham Hotspur behoorde wel tot de voorlopige Oranje-selectie voor het wereldkampioenschap in Duitsland.

De technische staf van Oranje traint in Noordwijk met zeventien kandidaten voor de WK-selectie die het seizoen bij hun club hebben afgesloten. Opvallend is dat ook John Heitinga deel uitmaakt van de groep. De Ajax-verdediger zat in eerste instantie niet bij de voorlopige WK-selectie van 33 spelers, die Van Basten vorige maand bekendmaakte.

Ook zijn ploeggenoot Wesley Sneijder, die wel op de voorlopige lijst stond, meldt zich in Noordwijk. De middenvelder is net op tijd hersteld van een langdurige blessure. Woensdag schoot hij Ajax in de slotfase langs FC Groningen in de finale van de play-offs.

De rentree van Sneijder lijkt Davids zijn plaats te kosten in de Oranje-selectie. Toen Van Basten als bondscoach begon, benoemde hij Davids nog tot aanvoerder. De ervaren linkermiddenvelder verloor zijn basisplaats bij zijn vorige club Inter Milaan, en raakte bij Oranje op een zijspoor. Een transfer naar Tottenham Hotspur baatte nauwelijks. Davids keerde wel terug bij het Nederlands elftal, maar niet langer als basisspeler.

Naast Davids kregen nog vijf spelers uit de voorlopige WK-selectie geen uitnodiging voor het trainingskamp in Noordwijk. Wilfred Bouma (Aston Villa), Ron Vlaar (Feyenoord), Urby Emanuelson (Ajax), Patrick Lodewijks (Feyenoord) en Martijn Meerdink (AZ) lijken daarmee af te vallen voor de WK-eindronde in Duitsland.

Elf anderen zijn verhinderd: Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooij (beiden Manchester) spelen een afscheidsduel voor hun ex-ploeggenoot Roy Keane. Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel (beiden Barcelona) en Robin van Persie (Arsenal) staan in de finale van de Champions League. Jan Kromkamp (Liverpool) en George Boateng (Middlesbrough) komen uit in de finale van respectievelijk de FA Cup en UEFA Cup. Khalid Boularouz (HSV) speelt nog competitie. Nigel de Jong, Rafael van der Vaart (beiden HSV) en Hedwiges Maduro (Ajax) zijn nog niet fit.

De voorlopige selectie - die inclusief Heitinga 34 spelers telt - wordt op maandag 15 mei teruggebracht tot een groep van 23. Op die dag dienen de bondscoaches van de 32 WK-deelnemers de spelerslijst in te leveren.

De zeventien spelers die zich op 9 mei in Noordwijk melden zijn: Doel: Henk Timmer (AZ), Maarten Stekelenburg (Ajax); Verdediging: Tim de Cler (AZ), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Joris Mathijsen (AZ), André Ooijer (PSV), Barry Opdam (AZ); Middenveld: Phillip Cocu (PSV), Denny Landzaat (AZ), Wesley Sneijder (Ajax); Aanval: Ryan Babel (Ajax), Romeo Castelen (Feyenoord), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Dirk Kuijt (Feyenoord), Arjen Robben (Chelsea), Jan Vennegoor of Hesselink (PSV).