Duurste en oudste fles Schotse whisky

Duurste en oudste fles Schotse whisky Dufftown, 5 mei. De duurste en oudste fles Schotse whisky is van stoker Glenfiddich. Die laat al zijn whisky ten minste twaalf jaar liggen. Soms is het een kwestie van nog veel langere adem, maar het geduld kan rijkelijk worden beloond. Vorig jaar verkocht het bedrijf de laatste van een partij van 60 flessen met single malt whisky, die sinds 1937 had liggen rijpen. De prijs: 10.000 pond (15.000 euro) per fles. Ze gingen moeiteloos van de hand. Het vliegveld Chep Lap Kok van Hongkong kocht de laatste.Het Hongkongse vliegveld is vooral voor zakenmensen het belangrijke doorgangscentrum voor heel Azië. Azië is trouwens de jongste, snelgroeiende exportmarkt voor de Schotse whisky. Zo is Zuid-Korea naar de vierde afnemersplaats in de wereld opgerukt. De Japanners waren al liefhebbers. Chinezen beschouwen net als Japanners whisky als een drank die de drinker een zekere status verleent. Daarvan maken de Schotten dankbaar gebruik. Zolang er maar betaald wordt, maken de stokers zich er niet druk om dat de Chinezen misschien wat onorthodox met hun whisky omspringen. Zoals Spanjaarden whisky met cola mengen, drinken Chinezen het graag met groene thee. Foto AFP Pagina 10 The last bottles of Glenfiddich Rare Collection 1937, the world’s oldest and most expensive single malt which have sold for over £10,000 ($19,000) a bottle, are prepared for dispatch to Hong Kong, in Dufftown, Scotland, 24 February, 2005. They have been purchased by Sky Connection Ltd to be sold in Hong Kong’s Chep Lap Kok Airport, a major international gateway for business travellers. UK OUT AFP PHOTO/JOHN PAUL AFP
Pagina 10