De vakantiekok: Australië

De laatste dag van de culinaire trektocht, die ik maakte terwijl Janneke vakantie hield. En, voor mij, ook de meeste moeilijke. Want aan het begin van de week stelde ik me ten doel alle continenten af te gaan. Maar wat is Australisch eten?

Australische chefs lijken niet weg te slaan van de BBC (Bill Granger, Curtis Stone, John Torode), de boeken van Donna Hay staan op veel keukenplanken. Maar al deze koks maken fusion-gerechten, gebaseerd op de Aziatische en Europese keuken.

Het boek Hungry Planet, what the world eats, dat deze week als inspiratiebron gold, hielp enigszins. De twee Australische gezinnen die door het journalistenechtpaar Peter Mentzel en Faith d'Aluisio met hun wekelijkse boodschappen werden geportretteerd, lijken vooral veel vlees te eten. Het aboriginal-echtpaar besteedt omgerekend bijna 118 dollar per week (van de 189 dollar) aan vlees. Het gezin uit Brisbane minder (84 van de 303 dollar), maar toch.

Ter vergelijking: het Amerikaanse gezin uit North-Carolina at wekelijks voor bijna 342 dollar, in Mali omgerekend 26 dollar (waarvan de helft aan graanproducten) en in Mexico at het gezin wekelijks voor 189 dollar.

Toch hielp het boek me niet heel veel verder: de aboriginal-familie in Hungry Planet maakt quandong-taart. Quandong is een wilde perziksoort en smaakt enigszins bitter. De smaak zit ergens tussen rabarber, zure appels en perziken in. Europese perziken zijn te zoet, want zure abrikozen schijnen het meest in de buurt te komen, maar daarvoor is het nog niet het seizoen, dus ik kon dit gerecht niet uitproberen.

De bezoekers van het weblog op www.nrc.nl/kokenetc hielpen mee om Australische gerechten te vinden. Bas schreef: 'Als je echt Australisch wilt eten, kom je al gauw op aboriginal-gerechten uit. De Engelse bannelingen hadden hun eigen verfoeilijke keuken met zich meegenomen waardoor elk 'authentiek' Australisch gerecht al snel een verbasterd Engels gerecht is. De aboriginals hebben echter een keuken die zich niet snel in de Nederlandse keuken laat introduceren.'

Bas had gelijk, zo bleek uit de inzendingen die volgden. Joep kwam met wichiti grub, een hele grote, eiwitrijke larve die levend gegeten wordt.

Hij omschrijft het als 'erg lekker'. 'Daarnaast zijn er sugar ants, mieren die een reserve opslag van suikerwater hebben. Gewoon uitknijpen, schijnt heerlijk zoet te zijn.' Binnenkort wordt op de pagina Eten van nrc.next gekookt met insecten.

Peter noemde kangoeroevlees uit een aardoven ('kangeroe schieten, ingewanden verwijderen, in kuil met warme houtskolen leggen, afdekken met zand, paar uur laten garen'), damper ('plat brood gebakken in zo'n zelfde kuil') en yabbies, rivierkreeften.

Maarten kwam met het meest makkelijk te maken recept: aardbeien-gazpacho. Ik vraag me wel af in hoeverre dit echt Australisch is, maar het is heerlijk. (zie de website voor het recept).

Volgende week schrijft Janneke over de Siciliaanse . Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Titia Ketelaar