De trend: het wordt stukken veiliger op straat

2006 Veilige publieke ruimtes

Het herbouwde World Trade Center in New York moet de nieuwe standaard worden voor veiligheid in publieke ruimtes. Dat is de ambitie van de eigenaar, de Port Authority of New York and New Jersey. De architecten werken samen met veiligheidsprofessionals. Ook de eigen politie van de Port Authority werkt samen met de stadspolitie en de goedbetaalde, goed getrainde professionele bewakers. Dit soort kruisbestuiving is noodzakelijk om te innoveren. Naast de bouwkundige veiligheid van het WTC (vliegtuigbestendig!) is er vooral aandacht voor de virtuele veiligheid. Een irisscan voor alle bezoekers en een analyse van hun vingerafdrukken; dan pas mogen ze naar binnen. Slimme camera's matchen de gezichten van de bezoekers met foto's van bekende terroristen en criminelen. Sensoren ontdekken op tijd of er giftige gassen worden verspreid.

Berlin based architect Daniel Libeskind's proposed design for the rebuilding of New York's World Trade Center, with offices rising 70 stories and "Gardens of the World" high above office level, is seen in this file photo presented in New York December 18, 2002. On February 27, 2003 officials are expected to announce the final choice for the site, choosing between Libeskind's design and one by the design team Think. REUTERS/LMDC/Handout NO SALES NO ARCHIVE. REUTERS

2006 Slimme wetshandhaving

Het WTC is het symbool van antiterrorisme, maar veiligheid is veel meer dan dat. Op heel gewone plekken, op straat en bij u thuis, worden steeds vaker virtuele WTC-gereedschappen gebruikt voor slimme wetshandhaving. Virtuele veiligheid betekent niet alleen het voorkomen van fraude en identiteitsdiefstal, maar ook minder verkeersongelukken en tijdig gewaarschuwd worden voor een tsunami. Intelligente camera's snappen wat ze horen en zien. In London verminderen ze de files en de straatroof en in de auto verbeteren ze uw rijkunst. Ze voorkomen dat in de trein naar Groningen potentieel gewelddadige situaties uit de hand lopen.

2020 Veiligheid door uw mobieltje

De 'standaard voor veiligheid' is verplaatst van het WTC naar uw mobieltje. Dat fungeert in 2020 als milieucheck, paspoort en leugendetector, en zorgt ervoor dat iedereen zichzelf beter kan beschermen. Integendeel, burgers hebben juist meer privacy en veiligheid gekregen. Slimme, semi-automatische wetshandhaving zorgt ervoor dat alleen de crimineel wordt lastiggevallen en gecontroleerd, niet de nette burger. Het is onmogelijk geworden om regels te overtreden. Wie niet fraudeert, kan probleemloos anoniem blijven; wie wel fraudeert, wordt meteen ontmaskerd. Een intelligent apparaat functioneert niet meer als het is gestolen, dus waarom dan nog stelen?

    • Marcel Bullinga Futuroloog