Buren accepteren naasten gas Bolivia

De Boliviaanse nationalisatie van de gas- en olieindustrie wordt door de buurlanden geaccepteerd en de gasleveranties aan Argentinië en Brazilië worden voorlopig gegarandeerd.

Dat is de uitkomst van drie uur durend spoedoverleg tussen de presidenten van Bolivia, Brazilië, Argentinië en Venezuela dat gisteren in de Noord-Argentijnse grensstad Puerto Iguazú werd gehouden.

Het overleg werd gehouden omdat de Boliviaanse president Evo Morales afgelopen maandag tot verrassing van zijn collega`s de nationalisatie van de gas- en olieindustrie afkondigde. Buitenlandse bedrijven krijgen 180 dagen om nieuwe contracten te sluiten en betalen voorlopig 82 procent in plaats van 50 procent van hun opbrengsten aan de Boliviaanse staat. Buitenlandse afnemers moeten meer gaan betalen.

Morales en zijn ambtgenoten Lula van Brazilië en Kirchner van Argentinië hebben afgesproken de komende maanden in bilaterale onderhandelingen een nieuwe gasprijs af te afspreken. Bolivia streeft naar een bijna-verdubbeling van de huidige prijs. Vooral voor Brazilië zou dat een enorme financiële strop zijn omdat vrijwel de helft van het gas dat in Brazilië wordt verbruikt uit Bolivia komt.

De Boliviaanse president herhaalde nog eens dat buitenlandse bedrijven die binnen 180 dagen niet akkoord gaan met het tekenen van nieuwe contracten het land moeten verlaten. De grootste buitenlandse firma in Bolivia is de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras. De firma heeft een investeringsstop afgekondigd. Lula zei dat het hier gaat om een onafhankelijke ondernemingsbeslissing.

Bolivia is op de top ook nog eens formeel uitgenodigd te participeren in de aanleg van een reusachtig pijpleidingennet dat de hele regio van de Orinoco tot Buenos Aires van gas moet kunnen voorzien.