Bot helpt Shell met concessie

Shell krijgt een grote olie- en gasconcessie in het Nursultan-veld in de Kaspische sector. Die toezegging kreeg minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren van de Kazachstaanse president Nazarbajev. Shell lijkt daarmee een biedingsstrijd van de Kazachstaanse overheid te hebben gewonnen. Er is echter geen definitieve overeenkomst.

Het akkoord staat onder druk van de Amerikanen, die de concessie ook graag willen hebben. Maar Bot lijkt de Amerikaanse vice-president Cheney, die vandaag voor dat doel naar de Kazachstaanse hoofdstad Astana komt, net voor.

Een woordvoerder van de oliemaatschappij zei vanochtend dat Shell “tevreden is over de voortgang“ van de onderhandelingen met Kazmunaigaz, het Kazachstaanse staatsbedrijf voor de olie- en gaswinning. Ook is het bedrijf “blij“ met de ondersteuning van minister Bot. Wanneer een definitieve beslissing te verwachten is, kan Shell nog niet zeggen.

Hoe groot de concessie precies is, wilde Bot na afloop van het gesprek met de president niet kwijt. De hoogste baas van Shell, Jeroen van der Veer, had Bot voor zijn vertrek voor een negendaagse reis naar Centraal-Azië verzocht zijn gewicht in de schaal te leggen. Tijdens het gesprek met Nazarbajev in Astana zegde Bot toe Kazachstan te steunen in zijn ambitie om voorzitter te worden van de OVSE en om lid te worden van de WTO.