Bos stelt de AOW terecht ter discussie

PvdA-leider Wouter Bos gaat problemen niet uit de weg. Hij beseft dat soms pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Keuzes doen pijn. Maar de pijn van niets doen, wat uiteindelijk in de politiek vaak verleidelijk blijkt te zijn, is nog groter. De vergrijzingsgolf dreigt het failliet te veroorzaken van de sociale zekerheid. Als we dat willen voorkomen, is ingrijpen nu noodzakelijk. Daarmee redt Bos ook uiteindelijk het pensioen van de 30`ers en 40`ers die straks ook van een welverdiende AOW willen genieten. Bos zet het door Drees ingevoerde sociale stelsel voort op een wijze die respect afdwingt en een staatsman waardig is. En dat steekt de mastodonten. De VVD heeft het orakel uit Diever eindelijk stil gekregen, maar de PvdA- mastodonten roeren zich nog. Zij zijn pas kort tot het besef gekomen dat hun macht tanende is. Mannen als Marcel van Dam en Bram Peper, ooit behorende tot de progressieve vleugel van de partij, zijn verworden tot bromberen die niet willen erkennen dat het over is. Hun reactie op de AOW-plannen van Bos moet dan ook niet gezien worden als een inhoudelijk meningsverschil maar als een laatste stuiptrekking van een vertrekkende generatie.

    • John Knieriem Rotterdam