Bestaat ze nu wel of niet?

Vijftien jaar geleden verdween in Nairobi, een stad in donker Afrika, bijna iedere nacht een geit. Het was een groot raadsel wie toch die geitenrover was. De mensen dachten eerst dat het om een gewone dief ging.

Lynx foto Reuters A lynx looks from his cage at the Santillana del Mar's Zoo in northern Spain, March 12, 2005. With only around 100 lynxes left in southern Spain, the animal could soon be the first big cat species to become extinct since the sabre-toothed tiger disappeared 10,000 years ago, the WWF said.
Lynx foto Reuters A lynx looks from his cage at the Santillana del Mar's Zoo in northern Spain, March 12, 2005. With only around 100 lynxes left in southern Spain, the animal could soon be the first big cat species to become extinct since the sabre-toothed tiger disappeared 10,000 years ago, the WWF said. REUTERS

Maar niemand kon de veedief betrappen. Daarna dachten ze dat een onzichtbare boze geest de geiten stal.

Tot op een nacht bleek wie de echte dader was: een manke panter. Iemand zag het hinkende dier met een geit slepen. Een stroper had waarschijnlijk de panter in het bos aangeschoten en daardoor kon hij geen wilde dieren meer vangen. Om niet van honger om te komen, moest hij wel door de achtertuinen sluipen en de makke geiten van de mensen eten.

De burgemeester van Nairobi liet in de hele stad vallen zetten. En diezelfde week nog vingen ze zeven panters. En niet één daarvan liep mank. Dit waar gebeurde verhaal bewijst: poezen zo groot als panters kunnen zich ontzettend goed verstoppen. Zelfs in een stad.

Een paar jaar geleden, in Zuid-Limburg, zag een wandelaar een lynx, ook een grote poes, met pluimpjes op zijn oren. Niemand geloofde hem, want lynxen kwamen daar niet voor.

Vorig jaar, op de Veluwe, zou een poema, een grote bruine poes, hebben rondgelopen. De politie zette het bos af. Maar al snel geloofde niemand meer dat er een poema doolde, want het beest was in geen velden of wegen meer te bekennen. En het poemasprookje was helemaal uit toen er foto's van die zogenaamde poema opdoken. Het was gewoon een hele grote poes - of die maïs achter de “poema' was vier meter hoog.Met die Limburgse lynx en die Veluwse poema, zeggen de mensen, is het net als met de leeuwen en tijgers die het Engelse platteland al tientallen jaren onveilig zouden maken. Daarvan is net zoveel bewijs als van de Verschrikkelijke Sneeuwman of het Monster van Loch Ness - vraag maar aan je vader wie dat zijn.

Nee, met een grote fantasie zie je meer dan met de scherpste verrekijker.

Maar ga nu maar eens eventjes goed zitten. En houd je goed aan de leuning vast. Het Engelse tijdschrift BBC Wildlife heeft vorige maand een oud politierapport openbaar gemaakt. En daarin staat dat een jachtopziener in 1991 in de bossen bij het Engelse stadje Norwich een lynx heeft doodgeschoten. Het politierapport was tot nu geheim gebleven om de wandelaars niet nodeloos onrustig te maken.

Denk even na over dat bericht. Als zich in Engeland toch zo'n grote poes schuilhield, net zoals in Nairobi, hoe zit dat dan met de Limburgse lynx, of de Veluwe-poema? Om nog maar te zwijgen van de Verschrikkelijke Sneeuwman of het Monster van Loch Ness..

    • Menno Steketee