Beleggers blijven Shell wantrouwen

Oliemaatschappij Shell belooft gouden bergen - misschien. Het concern heeft als een bezetene geïnvesteerd, maar wil nu wellicht toch enige projecten in de wacht zetten wegens de stijgende kosten. Dat brengt zijn langetermijndoelstelling voor de reserves in gevaar, wat impliceert dat Shells productiedoelstellingen eveneens in twijfel moeten worden getrokken.

Maar Shell doet het op dit moment nog goed genoeg. De resultaten over het eerste kwartaal zijn met 12 procent gestegen, meer dan verwacht. Weinigen twijfelen eraan dat Shell ook goede langetermijnperspectieven heeft. Het concern heeft een benijdenswaardige positie op het gebied van de niet-conventionele brandstoffen, zoals oliezand en vloeibaar aardgas, en beschikt tevens over een goedgevulde portefeuille met andere projecten, zoals het Sachalin-veld in Rusland. Maar hoe groot zijn de risico`s dat Shell deze projecten niet op tijd aan de praat krijgt? Het antwoord luidt dat niemand dat weet, zelfs Shell niet.

Om die onzekerheid te helpen compenseren biedt Shell de aandeelhouders nu al meer inkomsten. Toch koopt het concern veel minder eigen aandelen in dan concurrent BP, die daar alleen het afgelopen kwartaal al 4 miljard dollar (3,2 miljard euro) aan uitgaf. Shell heeft slechts toegezegd over het hele jaar meer dan 5 miljard dollar aan aandelen te zullen terugkopen. Met een netto positieve kaspositie op zijn balans blijft de indruk hangen dat Shell geld aan het oppotten is, voor een overname of misschien als buffer voor de stijgende kosten.

Beleggers zijn door dit alles nerveus, zeker gezien de besmeurde reputatie van het bestuur na het debacle met de reserves uit het tijdperk-Watts en de recentere kostenoverschrijdingen. Dat verklaart ook waarom Shell nog steeds tegen een korting ten opzichte van BP verhandeld wordt. Om die korting kwijt te raken moet Shell met goede redenen komen voor het oppotten van geld. Als dat niet mogelijk is, moet het concern over de brug komen.

John Paul Rathbone

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone