Arctic Monkeys

Een half jaar lang was Arctic Monkeys de hipste band op de planeet. Tot in januari hun debuutalbum verscheen en alle ophef om internetsucces, nummer 1-hits en ijzersterke debuutoptredens vervaagde. Om de terugslag voor te zijn, brengt het nog altijd veelbelovende viertal uit Sheffield een EP uit, Who The Fuck Are Arctic Monkeys, met één bekende albumtrack en vier nieuwe nummers waaruit onomstotelijk blijkt dat de bron niet is opgedroogd. Cigarette smoker Fiona lijkt in zijn zenuwachtige daadkracht een beetje op A-kant The view from the afternoon. De overige drie nummers zijn minder nadrukkelijke popklassiekers dan het voorgaande. Maar deze jongens hebben iets waar Hard-Fi en Morrissey alleen van kunnen dromen. Regisseur Paul Fraser gebruikte het nummer When the sun goes down als basis voor de korte film Scummy man over een tienermeisje dat in een bleke Engelse industriestad vage diensten aan enge mannetjes levert. Terwijl het publiek in Paradiso bij het concert op 7 mei mag controleren of de hype rond Arctic Monkeys terecht is, stellen we vast dat The Beatles er heel wat langer over deden voordat hun muziek zich in een serieuze speelfilm liet vertalen.

Jan Vollaard

Who The Fuck Are Arctic Monkeys EP (Domino/Munich)

    • Jan Vollaard