7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Café Roux

Amsterdam: Oudezijds Voorburgwal 197, tel. (020) 555 35 60 Frans. Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 34,50 euro Categorie: buiten eten

Als restaurant van The Grand Hotel heeft Roux een naam hoog te houden. Dan doet de art deco-inrichting wat gedateerd aan. Alles wat kan glimmen, glimt net iets te veel. Daarentegen zijn de amuses avontuurlijk en de gerechten van perfecte kwaliteit. De bediening ziet alles en is zelf onzichtbaar, behalve de gepassioneerde sommelier die bij elke wijn achtergrondinformatie weet te vertellen.'s Zomers kun je, middenin de stad, toch buiten zitten in de binnentuin.

uitstekend | Klassieke tent met dito bediening, en een prima prijs-kwaliteitverhouding. Jammer dat het publiek grotendeels uit oudere Amerikaanse toeristen bestaat.(12-04-2006 H.v.M. te Amstelveen)

redelijk | Tot onze schrik is het hele concept omgegooid: een andere eigenaar en een andere kaart. De prijzen zijn weliswaar lager geworden, maar wat er op tafel verschijnt is minder lekker dan voorheen. Aan sommige succesformules moet je niet sleutelen. (27-03-2006 M.A. te Amsterdam)

Droog Brood Omwille van de smeer

2 5 MEI-FESTIVALS

Bevrijdingsfestivals

Er zijn vandaag 13 (gratis) Bevrijdingsfestivals in heel Nederland. Inl: www.bevrijdingsfestivals.nl en www.4en5mei.nl

Optredens van meer dan 500 bands, onder meer van de 'Ambassadeurs van de Vrijheid': Brace, Lange Frans & Baas B en The Sheer. De Ambassadeurs, die per helikopter naar de verschillende festivals worden gevolgen, vragen aandacht voor (on)vrijheid elders in de wereld. Brace treedt op in Assen, Groningen, Wageningen, Den Bosch en Roermond. Lange Frans & Baas B komen naar Amsterdam, Wageningen, Utrecht en Almere. The Sheer reist via Leeuwarden, Rotterdam en Zwolle naar Vlissingen.

3 OORLOGSTONEEL

De Appel: Voor het pensioen

Den Haag: Appeltheater. Vr. en za. 20.15, zo 14.00. Inl: 070-3502200 en www.toneelgroepdeappel.nl

Een oud-SS'er (Jules Terlingen) viert met zijn twee zusters (Sacha Bulthuis en Geert de Jong) ieder jaar stiekem de verjaardag van zijn oude baas Himmler, met als hoogtepunt de dia's uit het concentratiekamp. Bernhard doet geen moeite de SS'er een menselijk gezicht te geven. Gaandeweg wordt hij juist steeds erger: een man die zijn oorlogsverleden levend houdt door zijn twee zusters op te sluiten in een geheim verbond; vegeterend achter zware overgordijnen.

4 IMPROVISATIE

Wordscape

Amsterdam:The Sugar Factory, Lijnbaansgracht 238. Zondag 17.00 (deuren open: 16.30). Toegang: 5 euro. Inl: www.keeswennekendonk.nl

Dichters werken tijdens Wordscape samen met improviserende musici waarbij via thema's gezocht wordt naar het moment van samenvallen en overstijgen van zowel de muziek als de poëzie. De dichters: Eddie Kagie, Alexis de Roode, Hanz Mirck, Hans Kloos, Peggy Verzett, Sander Meij en Gijs ter Haar. De musici: o.a. Kees van Zelst, Adriaan Krabbendam, Naomi Sato, Eriktronics en Kees Wennekendonk. VJ: Laurine Brugman.

5 CABARET

Droog Brood

Amersfoort: De Flint. Vrijdag 20.30. Res/inl: 033-4229229, www.deflint.nl & www.droogbrood.nl

Een man, in wie we snel een dief herkennen, belt aan bij een kunstverzamelaar om te vragen op welk tijdstip er niemand thuis is. Het supervriendelijke gesprekje dat zich ontwikkelt, is een van de hoogtepunten uit de nieuwe droogkomische sketchshow Omwille van de smeer van Droog Brood, alias Bas Hoeflaak en Peter van de Witte. Stijlvol en absurd vertier in een dromerig bos dat aan Tsjechov doet denken.

6 5 MEI-DEBAT

Democratiseringsprocessen

Den Haag: 'De Haagse Lobby', 10de verdieping Gemeentehuis, Spui 68. Vrijdag 15.30-17.00. Toegang: gratis. Voertaal: Engels. Inl: 070-3623675 en

www.verborgenkennis.nl

Processen van democratisering spelen zich af in Irak, Iran, Marokko, de Balkan en vele andere landen. Vanmiddag vertellen journalisten over hun ervaringen met de vrijheid van meningsuiting in hun land. Wat zegt dit over het democratiseringsproces in deze landen? Gasten: Goran Baba Ali, journalist, socioloog (Irak, Koerdistan). Abdeljalil Kaddour, reporter/programmamaker NOS, Mina Vidakovic, filmmaker en journalist. Gespreksleider: Shervin Nekuee.

7 LITERATUUR

Nacht van Reve

Amsterdam: De Rode Hoed, Keizersgracht 102. Zondag 20.00. Toegang: gratis, reserveren via 6385606 en www.rodehoed.nl

Op zondagavond wordt in de Rode Hoed een hommage georganiseerd aan de onlangs overleden schrijver Gerard Reve (14 december 1923-8 april 2006). Wat is de betekenis van Reve als schrijver? Deelnemers aan deze Nacht van Reve zijn o.a. Wouter van Oorschot, Wim Hazeu, Gerard Raat, Nop Maas, Kenneth van Zijl, Thomas Vaessens, Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel.

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens