7 redenen om thuis te blijven

1 site-seeing

Online Lego

http://www.lego.com/eng/create/ digitaldesigner

Zul je net zien: heb je bijna je lego-bouwsel af, mist precies dat ene witte steentje waarmee je minihuis van plastic blokjes winddicht zou zijn. Urenlang graaien in de emmer steentjes helpt niet meer: alle witte zijn op. Maar wie speelt dan ook met fysiek materiaal in 2006? Zelfs de zeventig jaar oude klassieker gaat met zijn tijd mee: Lego is online! Met een bijna onuitputtelijke digitale voorraad van duizenden eentjes, tweetjes, zesjes, schuintjes, dakjes, raampjes en alle denkbare andere legovormpjes kom je nooit meer een blokje tekort. Via de site lego.com kun je het programma Digital Designer 1.5 downloaden en... aan de slag! Je kunt kiezen uit voorgeprogrammeerde bouwpakketten, voor bijvoorbeeld huizen, dieren of voertuigen, of in het wilde weg aan de slag gaan. De plaat waarop het bouwsel gemaakt wordt, is in alle richtingen te draaien met behulp van de pijltjestoetsen. Het digitale lego biedt zelfs voordelen boven het fysieke: de creatie kan met een paar muisklikken verplaatst worden - hoef je niet steeds opnieuw te beginnen als het ontwerp niet uitkomt. (OvD)

Zorg dat je erbij komt SOCOM 3: US Navy SEALs Sony, 67,95 euro Sony's PlayStation 2 is wereldwijd meer dan honderd miljoen keer over de toonbank gegaan. Twee miljoen exemplaren staan in de Benelux. Vlekje op dit blakende blazoen is het onlinegedeelte, dat bij de PlayStation 2 nooit echt goed van de grond kwam. Met lede ogen zag men hoe concurrent Microsoft met de Xbox online gaming succesvol maakte via Xbox Live. Te weinig games ondersteunden het online netwerk van Sony, met SOCOM als een van de weinige positieve uitzonderingen. Het gevolg is dan ook dat het militaire, teamgeoriënteerde schietspel immens populair is bij de PS2-achterban. Ook SOCOM 3 doet weer goede zaken. Het spel kent meer wapens, grotere speelvelden, de toevoeging van voertuigen en een naadloze, vloeiende online speelervaring met 32 spelers tegelijk. De game huisvest tevens een plichtmatig deel voor solitaire spelers, maar deze titel speel je voor de multiplayer. (JM)

2 bevrijding

Concert op de Amstel

Ned.1, 20.30-22.10u.

Vanaf een woonboot op de Amstel in Amsterdam wordt rechtstreeks verslag gedaan van de viering van de bevrijding. Vanaf 21.00 uur is het traditionele 5 mei-concert dat op de Amstel wordt gehouden te volgen. Ook schakelt het programma over naar Leeuwarden, waar minister-president Balkenende het startsein geeft voor alle Bevrijdingsfestivals in Nederland. De presentatie is in handen van Maartje van Weegen.

3 serie

Lost

Net5, 21.25-22.25u.

In de spannende prijswinnende serie Lost moeten 48 wildvreemden, die zijn neergestort op een onbewoond eiland, met elkaar zien te overleven. Sommigen raken in paniek, anderen vinden een kracht in zichzelf waarvan ze niet wisten dat ze die hadden. Vanavond probeert iemand Sun te ontvoeren. Dat mislukt, maar ze raakt ernstig gewond. Tussen Jack, Kate, Locke en Ana Lucia is de spanning te snijden.

4 comedy

Coupling

Canvas, 23.15-23.45u.

Canvas herhaalt tegenwoordig laat op de avond afleveringen van Coupling, het Britse antwoord op Friends, maar dan veel en veel leuker. De serie gaat over zes vrienden (net als in Friends drie mannen en drie vrouwen) die in bizarre situaties terechtkomen in hun zoektocht naar liefde. De scherpe dialogen geven een raak beeld van de relaties tussen mannen en vrouwen en zijn vaak nog ontzettend grappig ook.

5 game

SOCOM 3: US Navy SEALs

Sony, 67,95 euro

Sony's PlayStation 2 is wereldwijd meer dan honderd miljoen keer over de toonbank gegaan. Twee miljoen exemplaren staan in de Benelux. Vlekje op dit blakende blazoen is het onlinegedeelte, dat bij de PlayStation 2 nooit echt goed van de grond kwam. Met lede ogen zag men hoe concurrent Microsoft met de Xbox online gaming succesvol maakte via Xbox Live. Te weinig games ondersteunden het online netwerk van Sony, met SOCOM als een van de weinige positieve uitzonderingen. Het gevolg is dan ook dat het militaire, teamgeoriënteerde schietspel immens populair is bij de PS2-achterban. Ook SOCOM 3 doet weer goede zaken. Het spel kent meer wapens, grotere speelvelden, de toevoeging van voertuigen en een naadloze, vloeiende online speelervaring met 32 spelers tegelijk. De game huisvest tevens een plichtmatig deel voor solitaire spelers, maar deze titel speel je voor de multiplayer. (JM)

6 ding

Kruipende hand

www.gadgetfabriek.nl, 19,95 euro

In de oude tv-serie The Addams Family, die speelde in de jaren zestig, was hij al een van de meest geliefde figuren: Thing. Het personage, toen gespeeld door Ted Cassidy, bestond uit niets meer dan een losse hand. Telkens dook hij op uit zwarte doosjes die overal in het huis van de familie Addams waren opgesteld. Hij hielp met allerlei klusjes die de familie niet zelf wilde opknappen. In de recentere serie (The New Addams Family) en twee films uit de jaren negentig kon Thing al vrijer bewegen. De hand bewoog op zijn vingertoppen en trippelde als een spin rond. Tegenwoordig kun je net zo'n losse hand als Thing ook kopen voor thuis. Deze hand ziet er alleen wat robuuster uit dan zijn illustere voorganger, vooral door de grote littekens om vingers en polsen. Wat minder behulpzaam is hij ook: deze hand maakt je liever aan het schrikken. Als hij een hard geluid hoort, kruipt hij naar je toe. Brrr. (JL)

7 bellen

Gratis bellen naar Zweden

via www.parlino.com

Bel je graag via je computer, dan is er vanaf nu een serieus alternatief op Skype. Op het moment dat de Skypehype steeds grotere vormen aan begint te nemen, opent Tele2 de concurrentiestrijd. 'Parlino' heet het jongste belprogrammaatje, waarmee je via internet gratis naar andere Parlino-gebruikers kan bellen. Bellen naar Skype-gebruikers is lastig, maar wel mogelijk. Bel je naar gewone telefoons, dan kan dat met Parlino tot twintig procent goedkoper dan bij de concurrent, beweert Tele2. Ook bellen naar mobiele telefoons zou met Parlino goedkoper zijn. Nog niet over de streep? Als je je nu aanmeldt, bel je de hele maand mei gratis naar vaste telefoons in Zweden en binnen de Benelux. Klinkt aanlokkelijk, maar voorlopig hoeft Skype zich nog geen zorgen te maken: vorige week passeerde het bedrijf de grens van honderd miljoen geregistreerde gebruikers. (PvZ)

    • Janna Laeven
    • Jan Meijroos
    • Patee van Zweden