40.000 downloads van geheime Endstra-tapes

Veertigduizend keer zijn de Endstra-tapes gedownload in de eerste veertig uur dat ze op de website Quotenet te lezen waren. Het zijn 254 pagina's met de uitgetikte gesprekken van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra met drie rechercheurs, achterin een gepantserde BMW.

De tapes zijn belangrijk materiaal in de rechtszaak tegen Willem Holleeder die volgende week begint.

De webpublicatie van het zakenblad Quote was een reactie op de publicatie van de tapes - met weglating van een paar duizend 'eh's' en een aantal namen van bijfiguren - in het boek De Endstra-tapes van twee journalisten van Het Parool.

Het is voor het eerst dat journalisten een omvangrijk deel van een dossier uit een strafzaak letterlijk publiceren. De erven-Endstra hebben een kort geding aangespannen om het boek uit de handel te krijgen en publicatie van de teksten op Quotenet te verbieden. Het geding over het boek dient maandag, zegt advocaat Hans Koets van de erven. 'Het gaat om geheime informatie van een in doodsnood verkerende man die bescherming zocht', stelt Koets. 'Omdat het de integrale weergave is van gesprekken van Endstra berust het auteursrecht bij de erven. Dat mag niet met een boek te gelde worden gemaakt.'

Ook andere advocaten betreuren de publicatie. 'Foute boel', zegt de advocaat Peter Plasman, die niet bij de zaak betrokken is. 'Het is natuurlijk smeuïg materiaal, maar als er selectief uit een strafdossier wordt gepubliceerd, kan er een verkeerd beeld ontstaan. De gemiddelde lezer zal bijvoorbeeld niet beseffen dat er een belangrijk verschil is tussen gesprekken met politiemannen op de achterbank van een auto en een echt verhoor - laat staan een verklaring onder ede voor de rechtbank.'

De Endstra-tapes zijn als onderdeel van het dossier door justitie aan meer dan een dozijn advocaten van verdachten ter beschikking gesteld. En vervolgens wijder verspreid. De meeste media hebben zich beperkt tot citaten uit het dossier in artikelen over de zaak. 'Door al die lekken is in deze zaak een soort publiek tribunaal ontstaan', zegt hoofdredacteur Jort Kelder van Quote. 'Maar als Het Parool er een nietje door slaat en het als boek gaat verkopen, dan maar liever helemaal openbaar.'

Uitgever Nieuw-Amsterdam heeft zich van tevoren laten adviseren door juristen of het de teksten kon publiceren. 'Het ligt gecompliceerd', zegt uitgever Marie-Anne van Wijnen van De Endstra-tapes. 'Maar dat heeft ons niet tegengehouden.'

Lees de gesprekken van Endstra met de politie op www.quotenet.nl