Zeg me dat het niet zo is

Je zou het in dit seizoen met een opbloeiende economie niet verwachten, maar gisteren viel het woord toch echt weer.

De waiver.

Bestuurders noemen het alleen in het uiterste geval, als ze echt niet anders kunnen. Want niemand heeft het graag over die ene beweging van de bankier: als hij de hand over het hart strijkt omdat de schuldenaar zijn afspraken niet nakomt. Aan die goedertierenheid hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Een bankier is ook maar een zakenmens.

Gisteren was het automatiseringsbedrijf Getronics dat bij de rapportage van de kwartaalcijfers moest vertellen dat het niet voldoet aan de voorwaarden van een bankkrediet. Het bedrijf is nu met zijn bankiers in onderhandeling over de mate van dispensatie die nodig is.

Het is voor Getronics de tweede keer binnen twee maanden dat er op dit vlak problemen zijn. Op 1 maart, één dag voordat de jaarcijfers werden gepubliceerd, regelde Getronics ook al zo'n waiver. Het bestuur van het automatiseringsbedrijf werd toen naar eigen zeggen belazerd in Italië met een strop van 71 miljoen tot gevolg. Het resulteerde erin dat Getronics niet aan bepaalde financiële ratio's voldeed die met de banken waren afgesproken.

Welke dat zijn, zegt Getronics niet. Wel is duidelijk dat een versoepeling van de leenvoorwaarden is afgesproken. De lasten daarvan werden pas na vragen van aandeelhouders op de laatste jaarvergadering verteld. Getronics betaalt maximaal 1 procentpunt extra rente op de lening. In gewone euro's: een paar miljoen.

Maar beleggers maken zich nog geen grote zorgen. Zoveel heeft Getronics niet geleend, de omzet draait, afgezien van Noord-Amerika, lekker. Het automatiseringsbedrijf kampt zelfs met een personeelstekort.

Supermarktbedrijf Laurus (Super de Boer, Edah) daarentegen combineert het breken van bankbeloften met een almaar dalende omzet. Ook Laurus (24.000 werknemers) kwam eerder dit jaar tot nieuwe afspraken met de banken en vreest opnieuw in gebreke te zullen blijven.

Laurus zit nog steeds in een diepe crisis en twijfelt openlijk aan zijn eigen levensvatbaarheid. Misschien is het daardoor dat het concern, al dan niet gedwongen door zijn accountant, veel meer informatie verstrekt over de voorwaarden van zijn leningen dan Getronics.

De laatste werkt in meerdere opzichten hard aan een imago van krampachtige communicator. Het zou voor beleggers een beetje zuur zijn als het automatiseringsbedrijf de kosten en voorwaarden van de bankkredieten alleen dan wil openbaren als de situatie verslechtert. Daarmee kweek je weinig vertrouwen.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester