Wat doen de kinderen

T/m 7 mei in het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, Amsterdam. Res 020-5688396 van di t/m vr tussen 13u30 en 16u30. Inl www.tropenmuseum.nl.

Gamelan bespelen

In het Tropenmuseum kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar dagelijks om 14u30 mee op een muzikale wereldreis en kunnen de kleinsten (vanaf 4 jaar) beeldjes kleien van de hindoegoden Krishna en Ganesha. Onder begeleiding van een gids leren kinderen muziek uit alle windstreken kennen en bespelen samen de Balinese gamelan. Ook is er een speurtocht met Kantjil, het dwerghertje, dat op zoek gaat naar het land waar hij vandaan komt. Samen met zijn hindoevriend Koni koni leidt hij de kinderen door de tentoonstelling De Goden Verzoeken, waar ze van alles over de vele goden en gebruiken van het hindoeïsme ontdekken.

Dansen

De Braziliaanse groep Kriya Familia nodigt woensdag 10 mei kinderen uit om eens lekker te dansen op opzwepende Braziliaanse ritmes in de Rotterdamse Schiecentrale. Samen met een aantal muzikale vrienden zullen de percussionisten en dansers van de Kriya Familia met hun voorstelling Com Vida de kinderen en hun ouders laten kennismaken met Braziliaanse dansen en de daarbij horende levensvreugde en uitbundigheid. Meedoen is dan ook belangrijk!

Piraat worden

Lange Pier, Ruige Rad en de andere kornuiten nemen het gezag op Pampus over! En kinderen mogen hen helpen! Eerst moeten ze met de veerboot mee die om 11u30 en 13u30 uur uit Muiden vertrekt. Onderweg bestaat de kans wel dat ze door piraten wordt aangevallen. Op het eiland Pampus is de piratenvlag gehesen en nemen de piraten hun hulppiraten mee naar het piratenhol. Daar wordt verteld hoe de ruige Pampuspiraten hun schat op Pampus kwijt konden raken. Na een speurtocht naar aanwijzingen, het wachtwoord, de schatkaart en de sleutel moet de schat zelf nog worden gevonden. Als deze gevonden wordt, zal de buit eerlijk onder alle hulppiraten verdeeld worden. Uiteraard krijgen de hulppiraten als bewijs het echte piratendiploma mee naar huis! Voor de volwassenen die meer op zoek willen gaan naar de geschiedenis van het fort, is er gelegenheid tot een rondleiding.

Taxiën

Kinderen die het Nationale Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad bezoeken kunnen t/m 7 mei een gratis vliegtuigticket afhalen bij de Aviodrome Rondvluchtenbalie. Ze vertrekken vanuit het nagebouwde Schipholgebouw uit 1928 om in een Fokker Friendship uit 1958 te stappen. Vanaf het vliegtuigplatform voor dit historische Schipholgebouw zal het vliegtuig taxiën over de Luchthaven Lelystad en daarna terug naar het luchtvaart-themapark.

Zich verstoppen

Op de buitenplaats Colckhof bij Heino is zondagmiddag 7 mei een gezinsexcursie camouflage bij dieren. Deelnemers aan deze excursie (kinderen van 6 tot 12 jaar en hun (groot)ouders) ervaren o.a. zelf hoe het voelt om je te moeten verstoppen. De excursieleiders vertrekken vanaf de parkeerplaats aan de Hubertsallee (vanaf Heino richting Laag Zuthem).

Jongleren

De meivakantie wordt in het Muiderslot op 6 en 7 mei feestelijk afgesloten met een middeleeuws circusweekend. Circusgezelschap Alderhandt en het Zwolse kindercircus Pavarini nemen de binnenplaats in beslag voor hun acts. Publiek mag ook proberen op het koord te lopen of te jongleren. Ook is er de nieuwe Torenroute door grote delen van het middeleeuws kasteel. Na veel klimmen en klauteren, het bespieden en herkennen van vriend en vijand eindigt de route met een spannende belegering van het kasteel tijdens het interactieve Slag-om-het-Slotspel. Zaterdag zijn er ook roofvogels op het slot en vertelt de valkenier over de valkerij, Graaf Floris V en de valkenjacht.

Prins worden

Ten Oosten van de Zon, Ten Westen van de Maan is een volkssprookje uit Noorwegen waarin de witte ijsbeer een prins blijkt te zijn. Na een gevaarlijke en avontuurlijke tocht op zoek naar haar prins, brengt de noordenwind de prinses uiteindelijk bij de burcht, ten Oosten van de Zon, ten Westen van de Maan, maar daar is ook de prinses met de lange neus. Een zingende actrice en 5 musici spelen zaterdag 6 en zondag 7 mei de voorstelling Ten Oosten van de Zon, Ten Westen van de Maan op de theaterwerkplaats van muziektheaterensemble de VeenFabriek in Leiden.

Com Vida op wo 10 mei 15u in de Schiecentrale, Lloydstraat 5, Rotterdam. Toegang euro 1. Inl en res 0900-4040200 of reserveren@ducos.com

T/m 7 mei. De afvaart is om 14u en 16u en de aankomst in Muiden een half uurlater. Prijs: euro 12 volw en euro 8 voor kinderen t/m 11 jaar. Dit is incl veerdienst, piratenprogramma met buit en diploma of een rondleiding. Res 0294-262326. Inl www.pampus.nl

T/m 7 mei Aviodrome, Pelikaanweg 50, Lelystad. Inl www.aviodrome.nl of 0900-284637

Gezinsexcursie zo 7 mei 14u buitenplaats De Colckhof, Heino. Duur 1 1/2 à 2 uur. Vooraf aanmelden via 035-6559911 (tijdens kantooruren) of via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Deelname leden van Natuurmonumenten euro 3 en voor niet-leden euro 5 p.p.

Middeleeuws Circusweekend op za 6 en zo 7 mei van 12-18u in het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Toegang kinderen 4-12 jaar 5 euro, vanaf 13 jaar 7 euro, mk gratis. Inl 0294-256265 of www.muiderslot.nl

Ten Oosten van de Zon, Ten Westen van de Maan za 6 en zo 7 mei 13u30 en 15u30, Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Res 071-3318053. Inl ook www.soil-ensemble.com

T/m 7 mei Aviodrome, Pelikaanweg 50, Lelystad. Inl www.aviodrome.nl of 0900-284637

Gezinsexcursie zo 7 mei 14u buitenplaats De Colckhof, Heino. Duur 1 1/2 à 2 uur. Vooraf aanmelden via 035-6559911 (tijdens kantooruren) of via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Deelname leden van Natuurmonumenten euro 3 en voor niet-leden euro 5 p.p.

Middeleeuws Circusweekend op za 6 en zo 7 mei van 12-18u in het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Toegang kinderen 4-12 jaar 5 euro, vanaf 13 jaar 7 euro, mk gratis. Inl 0294-256265 of www.muiderslot.nl

Ten Oosten van de Zon, Ten Westen van de Maan za 6 en zo 7 mei 13u30 en 15u30, Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Res 071-3318053. Inl ook www.soil-ensemble.com