VS uiten zorg om vrijheid van religie

De Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) heeft in haar jaarrapport met aanbevelingen voor de Amerikaanse regering gisteren gewaarschuwd voor toenemend religieus geweld in Irak en Afghanistan. Daarnaast had de commissie zware kritiek op een aantal staten, waaronder Saoedi-Arabië, Egypte en Pakistan, die belangrijke bondgenoten zijn van Amerika in de 'oorlog tegen het terrorisme'.

De commissie werd in 1998 door het Congres opgericht om er voor te zorgen dat de vrijheid van religie een centraal onderdeel wordt van het Amerikaanse buitenlandse beleid.

In haar rapport heeft ze er dit jaar op aangedrongen dat Pakistan, Turkmenistan en Oezbekistan worden toegevoegd aan de zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze lijst van countries of particular concern (CPC) stonden al China, Iran, Birma, Noord-Korea, Vietnam, Eritrea, Soedan en Saoedi-Arabië. Landen die op de zwarte lijst staan, stellen zich bloot aan mogelijke sancties.

Eerdere oproepen tot sancties vielen echter grotendeels in dovemansoren. Desalniettemin hebben de Verenigde Staten vorig jaar voor de eerste maal een land gestraft omdat het op de CPC-lijst staat; Eritrea zag een deel van de Amerikaanse levering van defensiemateriaal aan zich voorbijgaan. In een bijgevoegde brief aan minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice vroeg de commissie om een krachtig optreden tegen Saoedi-Arabië, waar 'vrijheid van religie niet bestaat'.

Verder stelde de commissie een lijst op met landen die in de gaten gehouden moeten worden. Daarop staan Afghanistan, Bangladesh, Wit-Rusland, Cuba, Egypte, Indonesië en Nigeria.

Hoewel niet op een lijst vermeld, houdt de commissie de situatie in India, Rusland en Sri Lanka eveneens nauwlettend in de gaten en toont ze zich 'in het bijzonder bezorgd' over het toenemende sektarische geweld in Irak. 'Omdat de Verenigde Staten zo diep betrokken zijn bij de politieke wederopbouw van Irak, hebben ze de bijzondere plicht om (...) de systematische gebreken in de bescherming van de mensenrechten in Irak onmiddellijk op te lossen', aldus een lid van de Commissie. (Reuters, AFP)