Vijf dagen iets doen uit het hart, niet om de flappen

Wie: Lange Frans (artiestennaam van Frans Frederiks).

Waarom:met zijn maat Baas B is hij “ambassadeur van de vrijheid'. Het rapduo treedt morgen op bij vier bevrijdingsfestivals.

Lange Frans en Baas B zijn morgen ‘ambassadeurs van de vrijheid’. Ze treden op voor de eer. Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Goed eten en op tijd naar bed. Dat klinkt niet als het leven van een hiphopper. Maar rapper Lange Frans staat morgen voor een klus die hij als “best pittig“ omschrijft. Samen met Baas B maakt hij een eendaagse tournee langs de bevrijdingsfestivals in Almere, Amsterdam, Utrecht en Wageningen. “Als ik vanavond uit zou gaan en om half vijf dronken m'n bed in rol, haal ik morgen het derde optreden niet eens.“

De twee rappers zijn door Amnesty International benoemd tot “ambassadeurs van de vrijheid'. Op hen rust de morele plicht het onderwerp mensenrechten aan te kaarten. Lange Frans: “Bij elke optreden zal ik vijf minuten praten. We doen twee nummers met een toepasselijke tekst. Voor de rest wordt het feest, zingen we de singles die het publiek graag wil horen. Wie zit te wachten op een optreden alleen over vrede en veiligheid? Ik niet. En ik ben de eerste die het leuk moet hebben.“

Ze doen het voor de eer. “We doen vier acts en krijgen voor een half optreden betaald. Het is heel simpel: 360 dagen per jaar gaat het om de flappen en vijf dagen doen we iets uit het hart. Ali B., Anouk, Bløf en Kane zijn ons voorgegaan - respectabele acts, in dat rijtje wilden we wel staan. En nog iets: vier keer op één dag voor 25.000 mensen staan, dat is vet.“

Voorgaande jaren vlogen de zingende ambassadeurs met een helikopter van optreden naar optreden. Lange Frans en Baas B gaan met een bus. “Alle helikopters zijn oorlog aan het voeren“, zegt Lange Frans met enige spijt.

Het scheelt dat er morgen één optreden minder op zijn programma staat. Want omdat hij eind maart op een schoolfeest in Meppel een klap uitdeelde aan een 18-jarige jongen die een ijsblokje tegen zijn hoofd had gegooid, was de “ambassadeur van de vrijheid' niet langer welkom op het bevrijdingsfestival in Haarlem.

Een onbenullig incident, zegt de rapper. “Ik heb mijn excuses aangeboden, klaar. Dat de rest van Nederland daarover doorpraat, zegt wel iets ja. Kennelijk is er erg weinig om over te praten.“

Arjen Ribbens

Zie verder: bevrijdingsfestivals.nl

    • Arjen Ribbens