Verdonk voor Dummies

Imposant zat ze daar tegenover me, mevrouw Verdonk. Rechts van mij schoof een ander mevrouwtje aan de tafel aan. Aan haar outfit te zien was ze belangrijker dan dat ze zich probeerde voor te doen. “Zo, hoe is het nu met je?“, vroeg Rita Verdonk vol sympathie en medeleven. “Gaat wel“, antwoordde ik eerlijk. Ook al ben ik van huis uit een anti-VVD'er, maar dan vooral anti-Verdonk - het is bijna een geloofsovertuiging - vond ik het erg leuk en spannend dat zij met mij in gesprek wilde. En dus begonnen wij te keuvelen.

Eerst over het weer en vervolgens over serieuze zaken. Mijn ouders, mijn omgeving en mijn opvoeding bijvoorbeeld. Verdonk kreeg de vragenronde goed te pakken en vuurde de volgende vraag op mij af: “Hoe komt het toch dat jij geïntegreerd bent, maar er tegelijkertijd zoveel Marokkaanse jongeren het slechte pad verkiezen?“ Ook de islam en het dreigende terrorisme kwamen ter sprake. Ze vroeg me hoe het komt dat steeds meer islamitische jongeren radicaliseren. Of ik in mijn omgeving ook tendensen zag? Kwam het door internet? Leerden ze bij in de moskee? Is het de schuld van de ouders of juist van school?

Meer dan een half uur lang zat ik te knikken en te schudden. Ik probeerde duidelijk te maken dat ik hier echt niets vanaf wist, maar echt luisteren deden ze niet. Ik was uitgenodigd om te bespreken of zij eventueel iets voor mij zouden kunnen betekenen. Maar in werkelijkheid zat ik er om te bekijken wat ik voor hen kon betekenen. Ik werd neergezet als deskundige op het gebied van Marokko en de islam.

Maar helaas, er is geen direct antwoord op de vraag waarom Mohammed B. Theo van Gogh heeft neergestoken. En waarom jongeren radicaliseren is ook niet zomaar even uit te leggen. Als ik daar de antwoorden op had, was ik allang miljonair. En als het ondervragen van postpuberale jongeren zoals ik de manier is waarop Verdonk de VVD wil leiden, dan hoop ik toch echt dat Mark Rutte de verkiezing wint.

Hasna el Maroudi

Student modevormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Begon als redacteur/columnist bij Spunk, het online jongerenmagazine.

    • Hasna el Maroudi