Uitbreiding van Europa is economisch succes

De uitbreiding van Europa met tien nieuwe lidstaten is voor die landen zelf een groot economisch succes geworden. Zowel de economie als de werkgelegenheid in landen als Polen en Slowakjje is sterk gegroeid. Daarmee is de angst voor een massale trek van Europeanen van het arme Oosten naar het rijke Westen ongerechtvaardigd gebleken, aldus Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) gisteren.

“De hereniging van Europa is niet alleen een politieke prestatie van formaat, maar ook een economisch succes“, zei hij. De tien nieuwe lidstaten zagen tussen 1997 en 2005 hun bruto nationaal produkt gemiddeld 3,75 procent stijgen, vergeleken met 2,5 procent in de “oude' lidstaten.

De cijfers zijn van belang voor het debat over de toelating van Polen en andere Oost-Europese werknemers tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Bij grote partijen zoals het CDA en de PvdA bestaat daar de nodige weerstand tegen. Na moeizame besprekingen in de Tweede Kamer is besloten de grenzen geleidelijk te openen. Vier West-Europese landen hebben afgelopen maandag besloten hun grenzen wel onbeperkt te openen. Griekenland, Spanje, Finland en Portugal sluiten zich aan bij de drie landen die twee jaar geleden de grenzen openden. Dat waren Groot-Brittannië, Ierland en Zweden.

De gisteren gepresenteerde groeicijfers zijn ook van belang voor de discussie over de aanstaande uitbreiding van de EU met Bulgarije en Roemenië. Daartegen bestaat in de Europese publieke opinie nog verzet.