Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nationale dodenherdenking. Rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Behalve deze plechtigheden ook aandacht voor de razzia in Meppel, de jodenvervolging, de rol van 'omstanders'. en gesprekken met enkele gasten. Ned.1, 18.45-20.45u. & Ned.2 en Ned.3, 19.50-20.20u.

Aflevering uit de serie Meesterwerken over hoogtepunten in de kunsthistorie met het portret ‘Arrangement in grey and black no. 1’ dat James McNeill Whistler in 1871 van zijn moeder maakte. Hij nam afstand van de Victoriaanse traditie. Het werk is een voorbeeld van kunst om de kunst. België 2 (Canvas), 0.20-1.15u.

Netwerk. Over de Amstelveense huisarts Arie de Froe die de nazi's met hun eigen wapens bestreed. Hij gebruikte Hitlers rassenleer om joden te redden. Hij mat de schedels en neuzen en bewees dat zij volgens de nazi-theorie niet tot het joodse ras behoorden. Overlevenden en hun familie ijveren nu voor erkenning van De Froe's verzetsdaden. Verder wil de anti-rookorganisatie CAN (Clean Air Nederland) via het pas ingevoerde burgerinitiatief het roken in Nederlandse cafés en restaurants verbieden. Ned.1, 20.50-21.20u.

Koppen. Aandacht voor de psychische ziekte burn-out en de taboesfeer die daar omheen hangt. Drie bekende Belgen, de presentatoren Herman Van Molle, Mark Brillouet en minister van Begroting Guy Vanhengel, vertellen over hun burn-out. Ook een reportage over topmodellen van 9 jaar oud. België 1, 21.40-22.10u.

Nova. Reportage uit Parijs over de verklaring van de oud-inlichtingenofficier Philippe Rondot dat de Franse president Chirac en premier Dominique de Villepin een onderzoek hebben laten instellen naar minister Nicolas Sarkozy. En een reportage over Renbaan Duindigt, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gewoon open is gebleven. Ned.3, 22.20-22.55u.