Televisie Overige Films

Blood Alley (William A. Wellman, 1955, VS). Communistenvretend avontuur waarin kapitein John Wayne en Lauren Bacall proberen te ontkomen aan de Chinezen. BBC2, 14.05-16.00u.

The Hunt for Red October (John McTiernan, 1990, VS). Sean Connery is een klassiek veldheer, militair strateeg én filosoof, die over wil lopen naar Amerika in Koude-Oorlogsthriller naar bestseller van Tom Glancy. Zijn nucleair bewapende, geruisloze onderzeeboot wordt in de Atlantische diepzee door zowel de Sovjets als de Amerikanen achtervolgd. Veronica, 20.35-23.10u., met reclame.

The Eagle Has Landed (John Sturges, 1977, VS). Populaire oorlogsavonturenfilm, naar bestseller van Jack Higgins, waarin nazi's een Engels dorpje infiltreren teneinde Churchill te ontvoeren. Ned.2, 20.45-23.00u.

In de schaduw van de overwinning (Ate de Jong, 1986, Ned.). Even academische als populistische oorlogsfilm, die het gedrag van een naar Weinreb gemodelleerde Edwin de Vries afzet tegen dat van verzetsstrijder Jeroen Krabbé, die verdacht veel lijkt op Gerrit-Jan van der Veen. Opmerkelijke art direction van Jan Roelfs en Ben van Os laat Nederland beheerst worden door De Amsterdamse School. RTL7, 20.50-22.55u., met reclame.

Rosenstrasse (Margarethe von Trotta, 2003, Duitsland/Ned.). Von Trotta, ooit bewonderd als de geëngageerde filmer van Schwestern en Die Bleierne Zeit, maakte na Das Versprechen opnieuw een behaagzieke en vervelende film. Een joodse vrouw in New York hoort dat haar moeder in de oorlog is gered door een Arische vrouw, Lena. Zij zoekt Lena op in Berlijn en hoort haar uit. Von Trotta lijkt die dochter niet eens nodig te hebben, ze toont het verleden al voor iemand erbij begint te vertellen. Katja Riemann is mooi in de rol van Lena, maar de film blijft looiig. Een Nederlands contingent in bijrollen. Ned.1, 21.20-23.40u.