Spanje mag van Brussel overname niet blokkeren

Spanje mag de overname van het Spaanse energiebedijf Endesa door de Duitse energieleverancier Eon niet tegenhouden. Dat heeft de Europese Commissie gisteren formeel laten weten aan de Spaanse regering. Eerder had de Commissie al gezegd bedenkingen te hebben bij de pogingen van Spanje om de fusie te blokkeren.

De Duitse energieleverancier Eon deed in februari een bod van 29 miljard euro op Endesa. De Spaanse regering ziet liever dat Endesa voor 22 miljard wordt overgenomen door een ander Spaans energiebedrijf, Gas Natural. Het bestuur van Endesa riep zijn aandeelhouders op om het vijandige bod van landgenoot Gas Natural af te wijzen.

De Spaanse regering heeft onlangs een wet aangenomen die het makkelijker maakt om buitenlandse overnames van energiebedrijven te blokkeren. Spanje wil graag een 'nationale kampioen' op de energiemarkt creëren.

De Europese Commissie verzet zich tegen het protectionisme dat de afgelopen maanden lijkt te groeien in Europa. Ook Frankrijk, Polen en Italië probeerden recentelijk buitenlandse overnames tegen te houden. Frankrijk wil ook graag een nationale energiekampioen creëren door twee Franse bedrijven, Gaz de France en Suez, samen te laten gaan. Een Italiaans bedrijf, Enel, probeert Suez over te nemen. In de staalsector stuit de overnamepoging van Mittal Steel van het Luxemburgse Arcelor op bezwaren.

De wet die Spanje onlangs heeft ingevoerd, bepaalt dat er toestemming nodig is van een nationale toezichthouder indien meer dan 10 procent van de aandelen van een energiebedrijf wordt verkocht. Die toezichthouder kan een bod verbieden om 'het algemeen belang te beschermen en om redenen van publieke veiligheid'.

De Europese Commissie vindt die voorwaarden 'vaag'. Zij is bang dat de bepalingen in strijd zijn met het principe van vrij verkeer van kapitaal in Europa.

Spanje heeft twee maanden de tijd om te reageren op de beschuldigingen van de Europese Commissie. Uiteindelijk kan de Commissie Spanje aanklagen bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Vorige week gaf de Europese Commissie al toestemming voor een eventuele overname van het Spaanse elektriciteitsbedrijf Endesa door het Duitse Eon. Volgens Europees Commissaris Kroes (Mededinging) betekent het samengaan van die twee bedrijven geen beperking van de concurrentie. De Commissie heeft na onderzoek geconcludeerd dat de markten die Eon en Endesa momenteel bedienen elkaar niet of nauwelijks overlappen. Daardoor onstaat nergens een dominante speler, vindt ze.

In maart zei Eon-topman Wulf Bernotat bij de presentatie van de jaarcijfers van de Duitse energiegigant dat hij er zeker van is dat zijn bedrijf uiteindelijk Endesa zal inlijven. 'Wij zijn vastbesloten deze overname te laten slagen', zei hij.