Sleutelrol voor mysterieuze spion

De verklaringen van Rondot hebben de positie van Villepin aan het wankelen gebracht.

Gisteren publiceerde Le Monde de complete tekst van Rondot's verhoor op internet.

Een schimmige foto van een meesterspion vergezelt de affaire die de Franse regering in ernstig diskrediet brengt. Naam: Generaal Philippe Rondot (69). Status: crack van de Franse inlichtingendiensten, ook nog na zijn pensionering in december 2005. Inzet: uitgelekte verklaringen die hij heeft afgelegd tegenover twee onderzoeksrechters kunnen het lot bezegelen van premier Dominique de Villepin, en in zijn kielzog mogelijk van president Chirac.

Villepin ontkende gisteren voor de tweede keer in twee dagen in 2004 aan Rondot een onderzoek te hebben gevraagd naar zijn rivaal en collegaminister Nicolas Sarkozy. Zijn naam zou zelfs niet genoemd zijn. Maar uit Rondots verhoor blijkt het tegendeel.

Het is niet uit vrije wil dat Rondot de laatste dagen een publieke rol is gaan spelen. Het dagblad Le Monde citeerde vorige week uit zijn verklaringen bij de rechter en publiceerde gisteren de complete tekst van het verhoor.

Zulke publiciteit past niet bij het personage Rondot. Hoezeer hij gehecht is aan zijn anonimiteit blijkt uit de foto die steeds weer gepubliceerd wordt: dat is een still van een televisieuitzending in 1982, waaraan hij deelnam als kenner van het Midden-Oosten. Het publiek weet niet hoe hij er nu uitziet, maar wel waar hij woont: in Meudon, ten zuiden van Parijs.

Bekend is ook dat hij een lange carrière heeft gehad, met als hoogtepunt de arrestatie van de terrorist Carlos in Soedan in 1994. Rondot kwam de “Jakhals' daar toevallig tegen in een hotel. Hij was eigenlijk in Soedan voor een gesprek met een leider van islamitische terroristen.

De specialismen van Rondot zijn het Midden-Oosten en terrorisme. Met het Midden-Oosten heeft hij een familiegeschiedenis. Zijn vader, generaal Pierre Rondot, zette persoonlijk de geheime diensten in Syrië en Libanon op in de Franse tijd. Philippe Rondot ontwikkelde zich ook tot specialist in die landen, en in Irak. Hij zou een cruciale rol hebben gespeeld bij de vrijlating van gijzelaars in Irak, onder wie Franse journalisten.

In Parijs is het vertrouwen in Rondot absoluut. President Chirac vroeg hem in 2001 - via Villepin - te achterhalen waar de beschuldigingen dat de president zwartgeldrekeningen in Japan zou hebben vandaan kwamen. Rondot deed onderzoek binnen Franse geheime diensten zelf.

Afgaande op de onthullingen van Le Monde lijkt het erop dat Villepin dit keer opnieuw de hulp van Rondot had ingeroepen, en zich daarbij bovendien beriep op instructies van Chirac. Dit keer om uit te zoeken of Sarkozy en andere prominenten geheime rekeningen in het buitenland hadden, de affaire-Clearstream.

Sinds de publicatie van Le Monde over Rondots aantekeningen regent het ontkenningen. Van Chirac, Villepin, en ook van Rondot zelf, die gisteren in een interview in Le Figaro verklaarde dat zijn notities verkeerd geïnterpreteerd zijn. Villepin vroeg niet onderzoek te doen naar Sarkozy, aldus Rondot, en gebruikte zelfs diens naam niet.

Die positie lijkt moeilijk vol te houden nadat Le Monde gisteren het verslag van het verhoor publiceerde, inclusief delen van Rondot's aantekeningen. Rondot beschrijft onder meer hoe Villepin begint over een reis van Sarkozy naar China. “Financieel belang?“ noteert Rondot daarachter.

Inlichtingenspecialist Rondot had al snel door dat de beschuldigingen in de Clearstreamaffaire, ook tegen Sarkozy, vals waren. Hij waarschuwde minister van Defensie Alliot-Marie, voor wie hij officieel werkte, en zijn geheime opdrachtgever, Villepin, voor het risico van “manipulatie“ in deze affaire.

Hij loog zelfs tegenover Alliot-Marie dat hij met Villepin niet over Sarkozy had gesproken. “Om mijn minister en mijzelf te beschermen tegen de beschuldiging te hebben meegedaan aan een twijfelachtige operatie ten nadele van Sarkozy.“