Shell boekt opnieuw recordwinst

De hoge olie- en gasprijzen zorgden in het eerste kwartaal voor een recordwinst voor energieconcern Shell. De olieproductie van het concern daalde echter opnieuw, vooral door de onrust in Nigeria.

Het Nederlands-Britse bedrijf boekte een winstsprong van 12 procent in de eerste drie maanden van het jaar waardoor de winst steeg tot 6,08 miljard dollar (4,82 miljard euro). Het leeuwendeel van de stijging werd veroorzaakt door de dure olie- en gasprijzen. De olieprijs stijgt al enige tijd, onder meer door de angst van een Amerikaanse aanval op olieproducent Iran.

Shell maakte vanmorgen ook bekend dat de productie in het eerste kwartaal daalde met 3 procent tot 3,75 miljoen vaten olie-equivalent per dag. De daling kwam niet onverwachts. Het concern heeft veel last van de onrust in Nigeria waar aanvallen op olie-installaties door rebellen zorgden dat de productie van Shell daalde met 165.000 vaten olie per dag.

Het in Den Haag gevestigde concern verwacht nog altijd dat de productie zal stijgen tot 3,8 à 4 miljoen vaten per dag in 2009. Om dit te bereiken investeert Shell dit jaar 19 miljard dollar en volgend jaar 21 miljard dollar in de divisie exploratie en productie, de belangrijkste divisie binnen Shell die zoekt naar olie en die oppompt.

Ondanks de hoge investeringen zal Shell er wellicht niet in slagen om de olie die wordt opgepompt volledig te vervangen. Shell heeft gezegd dat deze zogenaamde vervangingsratio over de periode 2004 tot 2008 op gemiddeld 100 procent moet staan.

Topman Jeroen van der Veer zei vanmorgen echter dat hij een slag om de arm houdt over deze prognose. Dit omdat niet alle nieuwe reserves, met name onconventionele reserves zoals de oliewinning uit teerzand in Canada, zullen voldoen aan de eisen die de Amerikaanse beursautoriteit SEC stelt aan reserves. 'We hebben nog een goede kans om deze prognose te halen', zei Van der Veer. 'We willen echter niet dat een beslissing om te investeren in een project wordt bepaald door deze prognose.'

Oliereserves zijn een delicaat onderwerp. Shell kwam in 2004 in grote problemen toen bleek dat het concern de olie- en gasreserves veel te hoog had ingeschat.