Rocksong over Samson

Israëlische kinderen blijken op de lagere school het verhaal van Simson uit hun hoofd te kennen, de bijbelse held die, met uitgestoken ogen, honderden Filistijnen vermoordde door met hulp van God een tempel te laten instorten, waarbij hij zelf ook de dood vond.

In de documentaire van Avi Mograbi waarin deze kinderen te zien zijn, blijken de Palestijnen in een rocksong over Simson van de extreemrechtse beweging Kach de Filistijnen te kunnen vervangen. Maar net zo goed zou deze Israëlische mythe als een rechtvaardiging van Palestijnse zelfmoordaanslagen kunnen gelden.

Mograbi brengt ze allemaal samen in Avenge But One of My Two Eyes. De documentaire bevat wat beelden van de checkpoints waar Palestijnen worden vernederd, die in een groot aantal recente documentaires en speelfilms te zien zijn geweest. Tijdens het filmen verliest de regisseur één keer zijn geduld en begint tegen de soldaten te schreeuwen.

Avenge but one of my two eyes (Nekam Achat Mishtey Eynay).

Regie: Avi Mograbi. In: De Uitkijk, Amsterdam. ***

Documentaire
    • Bianca Stigter