Regio Keuze

ALKMAAR

Het hof van Haile Orkater maakt muziektheater over keizer Haile Selassie van Ethiopië. De dictator van Lepold Witte en Geert Lageveen is opgebouwd uit fragmenten van vele dictators. Een Noorse journaliste zoekt hem op: na maanden wachten, wordt ze snel door de keizer ingepakt. Ricky Koole, als de journaliste, speelt mooi een nuchter meisje dat in de ban is van Hailes poëzie. Tegenover haar staat Pierre Bokma als de grillige keizer.

10 mei De Vest, Canadplein 2. Inl 072 512 7344 of www.theaterdevest.nl

Hof van Haile Orkater regie:Gijs de Lange tekst en idee:Geert Lageveen & Leopold Witte Spel:Pierre Bokma,Ricky Koole,Geert Lageveen,Leopold Witte,Arend Niks,Tatiana Koleva Duin, Ben van

AMERSFOORT

Droog Brood Een man, in wie we snel een dief herkennen, belt aan bij een kunstverzamelaar om te vragen op welk tijdstip er niemand thuis is. Het supervriendelijke gesprekje dat zich ontwikkelt, is een van de hoogtepunten uit de nieuwe droogkomische sketchshow Omwille van de smeer van Droog Brood , alias Bas Hoeflaak en Peter van de Witte. Stijlvol en absurd vertier in een dromerig bos dat aan Tsjechov doet denken.

BERGEN

Fotografie Voor het Kunstenaarscentrum Bergen stelde fotograaf Koos Breukel de expositie Oog om oog samen, met portretfoto's van fotografen die een binding hebben met het dorp. Lucebert, die in de jaren en vijftig en zestig veel fotografeerde, woonde er tot zijn dood. En Sanne Sannes (1937-1967) is er overleden.

DEN HAAG

WOII Danny Verbaan, journalist bij de Haagsche Courant en auteur van diverse publicaties over de oorlogsperiode in Den Haag, verzorgt 7 mei (14u-16u) een lezing en excursie over Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het kader van de cyclus 'Plaatsen met een verleden'.

HAARLEM

Mephisto De roman Mephisto (1937) van Klaus Mann leent zich uitstekend voor toneelbewerking. Het gaat over politiek en kunst met als achtergrond de opkomst van de nazi's in de jaren dertig. Hoofdrolspeler Huub Stapel speelt in de regie van Paul Binnerts een Mephisto die uitblinkt in uitbeelding van de vertwijfeling. Hoewel Binnerts een cerebrale regiestijl heeft à la Brecht acteert Stapel vol emoties. Voorstelling op hoog niveau.

HILVERSUM

Vrouwen & koran Mevr. prof. dr. Nelly van Doorn-Harder, hoogleraar Islamstudies (VU), spreekt 11 mei (20u) in haar lezing Vrouwen lezen de koran over de activiteiten van vrouwen die de koran uitleggen en over de invloed die dat heeft op de rest van de islamitische maatschappij.

LEIDEN

De nacht zingt Het toneelstuk De nacht zingt zijn eigen lied van het Zuidelijk Toneel gaat over een zwijgend stel met een baby. Regisseur Olivier Provily verbindt zijn naam aan toneelstukken met weinig handeling. Dit minimalisme brengt hem naar de schrijver Fosse, die beroemd is met toneelwerk dat zo goed als stilstaat. Man en vrouw kunnen elkaar niet bereiken. Nanette Edens acteert tussen helderheid en hysterie. Erik Whien straalt een verslagenheid uit, die als een aanjager werkt op de geëxalteerde vrouw.

UTRECHT

Theo Maassen Theo Maassens voorstelling Tegen beter weten in onder regie van Martijn Bouwman gaat over de dood die hem dwarszit, terrorisme en de gedachte dat de meeste wereldproblemen misschien wel onoplosbaar zijn. Een samenhangend wereldbeeld heeft Theo Maassen in deze voorstelling niet te bieden. Hij zoekt en tast, illustreert de voosheid van praatjes over fatsoen en hangt op het ene moment de kwajongen uit om dan razendsnel te schakelen naar de rol van de geëngageerde satiricus die hoopt met denkkracht een eind te maken aan alles wat niet deugt.

UTRECHT

Debat Cuba Op 8 mei (19u30) is er ihkv het Latijns Amerika Film Festival (LAFF) een debat getiteld www ook in Cuba over de onhoudbaarheid van censuur in Cuba. Cubanen hebben geen toegang tot internationale media. Hoe lang is de censuur nog houdbaar? Debat olv John Jansen van Galen met o.a. Marianne Moor, Pax Christi; Kees van Kortenhof, St. Glasnost in Cuba; Désanne van Brederode, schrijfster. Inleiding: Roman Colas, oprichter Bibliotecas independientes.

ZUID-KENNEMERLAND

Weidevogelexcursie Op zondag 7 mei organiseert het IVN Zuid-Kennemerland i.s.m. Vereniging Behoud de Hekslootpolder en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland een weidevogelexcursie in de Hekslootpolder. De Hekslootpolder is een eeuwenoud veenweidegebied met restanten van de middeleeuwse verkavelingstructuur. Deze polder tussen Haarlem-Noord en Spaarndam is beroemd om zijn weidevogels en zeer de moeite waard om behouden te blijven. Tijdens het wandelen wordt gekeken naar broedende weidevogels.

5 mei De Flint, Coninckstraat 60. 033-4229 229 of www.deflint.nl.

Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20. Kosten: euro10. Aanmelden: 070-3315400 & www.nationaalarchief.nl

10-11 mei Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

10-11 mei LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl. (071) 512 4890 of www.laktheater.nl

8-10 mei Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Vertrek 8u bij de infopaneel hoek Spaarndamseweg/Vondelweg. Deze excursie duurt ong. 2,5 uur. Deelname is gratis. Kijker meenemen. Aanmelden vooraf niet nodig.

Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20. Kosten: euro10. Aanmelden: 070-3315400 & www.nationaalarchief.nl

10-11 mei Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

Regenboogkerk, Nassaulaan 22. Inl: 020-598 9292 & www.vupodium.nl

10-11 mei LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl. (071) 512 4890 of www.laktheater.nl

8-10 mei Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1. Inl/res: 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Vertrek 8u bij de infopaneel hoek Spaarndamseweg/Vondelweg. Deze excursie duurt ong. 2,5 uur. Deelname is gratis. Kijker meenemen. Aanmelden vooraf niet nodig.