Postbedrijf TNT voert kostenbesparing door

TNT gaat fors bezuinigen op zijn overheadkosten. Op het hoofdkantoor in Hoofddorp verdwijnen daardoor 65 banen, ruim een vijfde deel van het totaal.

Dat heeft het post- en expressbedrijf gisteren bekendgemaakt. Tot eind 2007 wil TNT 75 miljoen euro aan kosten wegsnijden. Volgens financieel directeur Henk van Dalen vallen er geen gedwongen ontslagen. TNT zegt dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn omdat het bedrijf bezig is een van zijn drie divisies (logistiek) af te stoten.

TNT presenteerde wel goede resultaten: de omzet steeg in het eerste kwartaal met 8,9 procent tot 2,6 miljard euro. Het bedrijfsresultaat nam met 14,2 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 329 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 205 miljoen euro.

De groei voor het bedrijf zit hem vooral in de divisie Express, waar het bedrijfsresultaat ruim 30 procent toenam. De andere divisie, Post, doet het veel minder goed met een groei van 4 procent. Post is in Nederland een krimpende markt, waar TNT bovendien te maken heeft met toenemende concurrentie. Het kabinet keurde vorige maand een nieuwe Postwet goed die de markt per 1 januari 2008 volledig vrij zal maken.

TNT-bestuursvoorzitter Peter Bakker zei gisteren geen moeite te hebben met die aangekondigde liberalisering, “mits er een gelijk speelveld wordt gecreëerd in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk“.

Volgens Bakker is het voor zijn bedrijf veel moeilijker om op de Duitse en Britse markt te opereren dan omgekeerd voor buitenlandse bedrijven in Nederland. Dit komt met name door verschillen in BTW-heffing. Bakker gaf ook aan dat juist op de Europese postmarkt voor zijn bedrijf nog veel winst valt te halen.

De op handen zijnde verkoop van de divisie logistiek “loopt goed“ zei financieel directeur Van Dalen vanmorgen, maar hij wilde geen details geven over mogelijke kopers. De divisie loopt inmiddels weer “prima“. TNT wilde zijn logistieke tak eerder juist afstoten wegens tegenvallende resultaten. Ondanks het herstel blijft TNT bij die intentie. Bakker verwacht dat verkoop van de divisie in de tweede helft van dit jaar zal worden afgerond.