Oorlogstoneel

Ruim zestig jaar is de Tweede Wereldoorlog nu voorbij. We gedenken de vierde mei, we vieren de vijfde. Een goede week dus voor wat oorlogstoneel.

Catherine ten Bruggencate in 'De Brief' Foto Andrei Tchernikov
Catherine ten Bruggencate in 'De Brief' Foto Andrei Tchernikov Tchernikov, Andrei

Catherine ten Bruggencate speelt in het Haagse Branoul de solo De brief, naar de roman Leven en lot van Vasilji Grossman. Een joods-Oekraïense vrouw schrijft een brief aan haar zoon vlak voor ze door de nazi's vermoord wordt in de massa-executie in 1941 in Berdytsjiv. De brief beschrijft niet de sjoa maar juist het dagelijkse leven daarvóór, de wereld die vernietigd werd. Je hoort hoe langzaam de onverdraagzaamheid het leven van alledag insluipt.

De Appel speelt Voor het pensioen van Thomas Bernhard. Een oud-SS'er (Jules Terlingen) viert met zijn twee zusters (Sacha Bulthuis en Geert de Jong) ieder jaar stiekem de verjaardag van zijn oude baas Himmler, met als hoogtepunt de dia's uit het concentratiekamp. Bernhard doet geen moeite de SS'er een menselijk gezicht te geven; althans geen herkenbaar menselijk gezicht. Gaandeweg wordt hij juist steeds erger: een man die zijn oorlogsverleden levend houdt door zijn twee zusters op te sluiten in een geheim verbond. Vreemd maar waar: deze verschrikking is erg geestig om maar te kijken.

De brief t/m 28 mei Branoul, Den Haag. 7-10 juni Frascati, Amsterdam. Inl 070-3657285 of www.branoul.nl.

Voor het pensioen t/m 13 mei Appeltheater, Den Haag. Inl 070-3502200 of www.toneelgroepdeappel.nl.