Om naar uit te kijken

Première 6 mei Frascati, Amsterdam. Aldaar t/m 20 mei. Inl 020-6266866 of www.nestheaters.nl.

THEATER

Edward II Marcus Azzini's groep Teatro brengt Edward II van Christoph Marlowe, een tijdgenoot van Shakespeare. De voorstelling gaat over de liefde tussen de Britse koning Edward II en Gaveston. Hun relatie wordt gezien als een politieke bedreiging en een ondermijning van de monarchie. Hij jaagt iedereen tegen zichzelf in het harnas: de politieke elite, die zijn spreekbuis, zijn handpop kwijt is; de militaire elite, die werkeloos moet toekijken hoe de ene na de andere veldslag verloren wordt; en zijn eigen echtgenote, die haar liefde onbeantwoord, zelfs genegeerd ziet.

DANS

Krisztina de Châtel Dansgroep Krisztina de Châtel laat in Inc. werk zien van vier jonge gastchoreografen. Jens van Daele maakt Invidia, over afgunst. Hij werkt aan een zevenluik ove de hoofdzonden. Nora Heilmann toont Sub. Massimo Molinari toont zes vrouwen in Fragile. In Four on behalf of a whole laat Inari Salmivaara haar drie dansersde voorstelling beschrijven die ze op dat moment uitvoeren.

MUZIEK

Mozart in het Mozartjaar dirigeert Frans Brüggen de Radio Kamer Philharmonie tijdens de ZaterdagMatinee in een bijzonder geprogrammeerd concert met de laatste drie symfonieën van Mozart: de nrs 39, 40 en 41 Jupiter. Het concert wordt rechtsreeks uitgezoncen via Radio 4 en de opname wordt 9 mei 20u herhaald.

POP

Wasted Festival Vechten met de politie, pissen in de gracht, herrie aan je hoofd, punk! Vorig jaar liep het Wasted-festival in de Melkweg lichtelijk uit de hand door relletjes op de Lijnbaansgracht, maar binnen was het pais en vree met een lekker lawaaiig punkaanbod. Dit jaar voor het laatst met onder meer optredens van Anti-Flag, UK Subs, Unseen, Guns On The Roof, Beerzone (zaterdag), Sham 69, Discharge, Peter and the Test Tube Babies, Disorder, Pinheadz, Bleach Boys (zondag).

LEZINGEN

Gerard ReveOp 7 mei (20u) wordt in de Rode Hoed een hommage georganiseerd aan de onlangs overleden schrijver Gerard Reve (1923-2006). Wat is de betekenis van Reve als schrijver? Deelnemers aan deze Nacht van Reve zijn o.a. Wouter van Oorschot, Wim Hazeu, Gerard Raat, Nop Maas, Kenneth van Zijl, Thomas Vaessens, Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel

Première 6 mei Kikker, Utrecht. Tournee t/m 28 mei. Inl 020-6695755 of www.dechatel.nl

Zaterdagmatinee: 6 mei 14u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

6 en 7 mei Melkweg, Amsterdam.

6 en 7 mei Melkweg, Amsterdam.

De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Res 020-6385606 & www.rodehoed.nl