Nijmegen en Eindhoven blijken gulst voor sport

Nijmegen en Eindhoven zijn op basis van hun sportbegroting per hoofd van de bevolking de laatste jaren dé sportgemeenten van Nederland. Dat concludeert het vaktijdschrift SPORT Bestuur & Management in zijn nieuwste editie, die zaterdag verschijnt, en waarin het blad opnieuw de sportuitgaven van de 25 grootste gemeenten van Nederland tegen het licht heeft gehouden. De cijfers komen tot stand door de sportbaten af te trekken van de jaarlasten.

Op basis van eigen onderzoek, voor het eerst verricht in 1999, constateert het tijdschrift dat Nijmegen en Eindhoven 'bepaald géén eendagsvliegen zijn'. Al jaren bezetten beide gemeenten een plaats in de topvijf waar het gaat om gemeenten met de hoogste sportuitgaven per hoofd van de bevolking. 'Het is op basis daarvan wellicht niet overdreven te stellen dat Nijmegen en Eindhoven de 'echte' sportgemeenten van Nederland zijn, waar sport ieder jaar weer hoog op de politieke agenda staat', schrijft onderzoekster Tessa Warners na haar inventarisatie van 25 sportbegrotingen.

Nijmegen trekt voor dit jaar per saldo 75 euro per inwoner uit aan sport. Met dat bedrag - hetzelfde als in 2004 en 2005 - komt de stad op de vierde plaats. Eindhoven begrootte in 2006 iets minder (73 euro). In 2005 en 2004 was dat respectievelijk 67 en 62, in beide jaargangen goed voor de vierde plaats op de SB&M-ranglijst.

Apeldoorn trekt dit jaar het meest uit: 174 euro per inwoner. De eerste plaats op de ranglijst heeft de stad vooral te danken aan het Omnisportcentrum, de overdekte multi-functionele sporthal die momenteel in aanbouw is.

In totaal steken de 25 grootste gemeenten dit jaar 437 miljoen (begrote lasten) in de sport, tegen 140 miljoen aan begrote baten. Rotterdam, de zelfbenoemde Capital of Sports, geeft minder uit aan sport dan voorheen. In 2004 bedroeg het totale saldo (lasten minus baten) 27.458.000, tegen 25.927.000 (2005) en 23.328.000 (2006). Toch vertoonde de gemeente vorig jaar een piek in zowel de lasten als de baten, doordat de Maasstad optrad als de 'Europese Sporthoofdstad van het Jaar'.