Nieuw besluit over toestaan abortusboot

Den Haag. Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) moet opnieuw beslissen of de stichting Women on Waves een vergunning krijgt voor het uitvoeren van abortussen op zee. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald in een hoger beroep van de stichting tegen het ministerie. Women on Waves kreeg in 2004 een vergunning voor het afbreken van zwangerschappen op zee, mits de boot van de stichting zich in een straal van 25 kilometer rondom het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis zou bevinden, waarmee de organisatie samenwerkt. De Raad van State vindt deze eis niet juist, omdat het ministerie te weinig oog heeft voor de specifieke situatie van de organisatie. Volgens de raad is de afstandseis daarom onvoldoende gemotiveerd en kan door het stellen van andere dan territoriale voorwaarden prima aan de abortuswetgeving worden voldaan.