Nationalisatie van energie Bolivia is test voor Spanje

De nationalisatie van buitenlandse energiebelangen in Bolivia draait voor Spanje uit op een test: kan Spanje nog als brug tussen Europa en Latijns-Amerika fungeren?

Spanje zal 'politieke en diplomatieke' stappen ondernemen om de crisis op te lossen die is ontstaan na de nationalisatie van de energiebelangen door de Boliviaanse president Evo Morales. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Zapatero gisteren laten weten.

Het Spaanse Repsol YPF, dat onder meer gas wint in Bolivia, is een van de internationale ondernemingen die te maken krijgen met de aangekondigde nationalisering. Volgens de Boliviaanse minister van Planning Carlos Villegas zou Repsol inmiddels per brief hebben laten weten dat het de maandag aangekondigde nationalisatie accepteert. Repsol ontkende vandaag echter dat er enig contact is geweest met de Boliviaanse regering.

De Boliviaanse crisis lijkt daarmee een test te worden voor de Spaanse premier Zapatero en het vermogen van Spanje om als brug tussen Europa en Latijns-Amerika te functioneren. Spanje was het eerste Europese land dat werd aangedaan door de Boliviaanse president Morales na zijn verkiezing. Het bezoek gold als symbool voor de goede relaties die Spanje onderhoudt met die Latijns-Amerikaanse landen die de Verenigde Staten de meeste kopzorgen geven.

Ook de verhoudingen met Venezuela zijn immers hartelijk te noemen, niet in de laatste plaats omdat het Spanje van Zapatero nog kort geleden een aantal belangrijke militaire contracten met land sloot.

Traditoneel onderhoudt Spanje nauwe contacten met alle Latijns-Amerikaanse landen, waarvan veel voormalige kolonies betreffen. Onder de socialistische Spaanse premier Felipe González werd de brugfunctie van Spanje tot fundamentele bijdrage van Spanje binnen de Europese Unie gecultiveerd. Onder zijn conservatieve opvolger Aznar raakte deze rol meer op de achtergrond. Premier Zapatero, een socialist, pakte de traditionele rol van Spanje echter weer op.

De conservatieve Partido Popular van Aznar heeft de socialistische regering reeds verweten dat de warme betrekkingen met Morales en Chávez Spanje alleen in het internationale verdomhoekje dreigen te plaatsen.

De Spaanse premier stuurt een technische en diplomatieke missie richting La Paz. De Spaanse premier heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat Bolivia de goede betrekkingen op het spel zet als de belangen van Spaanse bedrijven niet worden gerespecteerd.

    • Steven Adolf