Nasdaq zit steviger in beurs van Londen

Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq heeft gisteren zijn aandeel in de London Stock Exchange (LSE) verhoogd tot 18,7 procent. Drie weken geleden had de Nasdaq al bijna 15 procent van de aandelen opgekocht, nadat het eerder dit jaar een mislukt overnamebod op de Londense beurs had uitgebracht met een prijs van 9,50 pond (14 euro) per aandeel. Nasdaq is inmiddels ruimschoots de grootste afzonderlijke aandeelhouder van de LSE.

Het New Yorkse bedrijf bleek gisteren bovendien bereid meer geld neer te leggen voor de LSE-aandelen dan vorige maand. Ditmaal betaalde de Nasdaq 12,18 pond per aandeel, vergeleken met 11,75 pond in april. Mocht het concern een nieuw overnamebod in gedachten hebben, dan moet het voor de overige aandelen volgens de regels ook minimaal 12,18 pond per stuk betalen. Tegen die koers zou de LSE op het ogenblik in totaal een waarde vertegenwoordigen van 3,1 miljard pond (ruim 4,5 miljard euro).

De overige aandeelhouders van de LSE wachten nu met spanning af of de grote concurrent van de Nasdaq, de New York Stock Exchange (NYSE), met een eigen bod op de Londense beurs zal komen. Tot dusverre had de Nasdaq vrij spel omdat de NYSE de afgelopen maanden was verwikkeld in de overgang van een besloten naar een naamloze vennootschap. Dat proces is inmiddels echter vrijwel afgerond, zodat de NYSE zich in de strijd zou kunnen mengen. Het is geen geheim dat het de belangrijke Londense beurs ongaarne in handen zou zien vallen van zijn New Yorkse concurrent.

Een andere potentiële gegadigde voor overname van de Londense beurs, Euronext, viel gisteren af. Het bedrijf, dat onder meer de beurzen van Parijs en Amsterdam exploiteert, liet weten dat het niet langer in gesprek was met de LSE over een overnamebod. 'In het licht van' de Nasdaq-aankoop van 15 procent van de aandelen LSE, zo meldde Euronext.

Branchegenoten zijn al jarenlang geïnteresseerd in de London Stock Exchange. In december 2004 leidde dat tot een overnamestrijd: zowel Euronext als de beurs in Frankfurt, Deutsche Börse, wilde een bod op LSE uitbrengen. Euronext kwam nooit met een concreet bod. Dat van Deutsche Börse werd als te laag afgewezen.