Mooie mensen strijden om vrijheid in oorlogsfilm

The Great Raid is de enige speelfilm over de Tweede Wereldoorlog die deze week in de bioscoop wordt uitgebracht. De film is nieuw, maar het is alsof hij in de jaren vijftig is gemaakt. Het waargebeurde verhaal speelt zich af op de Filippijnen, waar een groep goedgetrainde Amerikaanse soldaten met een verrassingsaanval vijfhonderd landgenoten uit een Japans krijgsgevangenenkamp wil bevrijden. De aanval wordt zo goed voorbereid dat hij bijna niet kan mislukken en het daarom dan ook niet doet. Zo zou oorlog altijd moeten zijn, lijkt de boodschap. The Great Raid is zo'n film waarin vroeger John Wayne of Robert Mitchum de hoofdrol hadden gespeeld. Nu is Benjamin Bratt de hoogste militair en Joseph Fiennes de leider van de krijgsgevangenen. Connie Nielsen speelt de Amerikaanse verpleegster die het Filippijnse verzet leidt, en zo mooi zien vrouwen er in een oorlog ook niet vaak meer uit.

Film The Great Raid Regie: John Dahl. Met: Benjamin Bratt. ** scene uit de film The Great Raid FOTO: RCV RCV
The Great Raid

Regie: John Dahl. Met: Benjamin Bratt. **

Film
    • Bianca Stigter