Metaalsector kampt met personeelstekort

De groei van de Nederlandse metaalsector wordt belemmerd door een tekort aan gekwalificeerd personeel. Dat stelt de branchevereniging van kleine en middelgrote metaalbedrijven, de Metaalunie, in haar vandaag verschenen economische barometer.

Volgens de Metaalunie zet het economisch herstel in de metaalsector door. 'De handrem op de investeringen is er duidelijk af', aldus de brancheclub. Het personeelstekort is het meest nijpend in de sectoren staalbouw, machinebouw en bij bedrijven die zich bezighouden met onderhoudswerk. Deze ondernemers denken niet dat zij hun openstaande vacatures binnen een halfjaar kunnen vervullen.

De economische barometer heeft betrekking op de periode oktober 2005 tot en met april 2006. Bedrijven in de metaalsector deden het in die periode op vrijwel alle gebieden beter dan een halfjaar geleden. Ook de verwachtingen voor het komende halfjaar zijn positief. Alleen over hun huidige exportportefeuille zijn ondernemers minder tevreden, al zijn de verwachtingen beter.

Ongeveer 10 procent van de ondervraagden zei op dit moment slechter te presteren dan een halfjaar geleden, 46 procent noemt de situatie onveranderd en 44 procent is positiever dan een halfjaar eerder.

Ondanks de positieve geluiden over de economie begin 2005 bleef toen het producentenvertrouwen achter. Ondernemers haalden meer orders binnen en behaalden een hoger rendement, maar waren terughoudend om te investeren. Nu willen zij weer investeren in machines. Voor het eerst in vijf jaar lijken de vooruitzichten weer goed.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder al dat het producentenvertrouwen in de Nederlandse industrie is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan vijf jaar. De Nederlandse industriële ondernemers zijn vooral optimistischer over hun orderpositie. Die heeft de hoogste stand in vijf jaar bereikt. Ook over hun toekomstige productie zijn de industriële ondernemers positiever.