'Met alle liefde'

Zoveel liefde hebben we ook weer niet verdiend, Rita. Ik zal je met alle liefde een draai om je oren verkopen. 'Wil je misschien dat ik een einde maak aan onze relatie?' 'Met alle liefde.' Op dat soort liefde hou ik het maar.

Rita wil met alle liefde minister-president worden van ons landje.

Met alle liefde die in haar is?

De goede verstaander, wetend dat Rita zegt wat ze denkt, kan daar alleen uit opmaken dat ze verbeten haakt naar het minister-presidentschap.

Zou ze 's nachts dromen dat ze met pollepel en deegrol achter de arme Mark Rutte aanzit? Alleen al het woord 'debatteren' moet haar een gruwel zijn.

't Is een prachtvertoning, die twee. Eigenlijk gaan hun beider ambities en talenten alleen de houders van het VVD-lidmaatschap aan, maar men maakt er terecht een nationaal schouwspel van. Met al die stand-up comedians en soloartiesten moet de behoefte aan een komisch duo zijn gegroeid. Mark & Rita, voor al uw personeelsfeestjes.

Mark is de aangever. Hij gooit een balletje op. Een saai oordeel, of een gemeenplaats, of een opmerking die ze in VVD-kringen briljant noemen maar die gewoon verstandig is. Rita kijkt of ze zoiets doms nog nooit heeft gehoord. De stand van haar lippen bazuint meewarigheid uit. Pas dan schiet er iets uit wat op een reactie lijkt. Zelfs 'de soep brandt aan' zou ze er kunnen uitknallen of het dodelijk is bedoeld. Rita blinkt uit in de goeie verkeerde timing. Aan elke lettergreep van haar lichaamstaal lees je af dat ze die snotneus 't liefst had willen knijpen om daarna onschuldig de andere kant op te kijken.

Zoals ze dat als schoolmeisje altijd deed.

Rita met de vlechtjes. Mark in de pofbroek.

Ik ga het land verlaten, dacht ik, toen ik hoorde dat Rita Verdonk minister-president wilde worden, om me vervolgens knorrend van plezier te realiseren dat ik dat al gedaan had. Tegelijkertijd viel me de ballingschap zwaar, omdat ik zoveel live optredens van het onverbeterlijke duo zou moeten missen.

Geluk is een vierkante cirkel.

De VVD als theaterbureau, de wereld gaat werkelijk met sprongen vooruit. En dat zonder entreegeld.

Ach, Rita als moeder des vaderlands, als hoedster van het harmoniemodel en de conflictvermijding, als bindende kracht in een kabinet van tegenstrijdige belangen, misschien is 't zo'n gek idee nog niet. Na brokkenpiloot B. kan het nooit erger worden, na de B. die almaar blind voorstrompelt en niet kan vallen omdat hij zo zwak is en omdat ze allemaal zouden vallen als hij valt. De B. die ons nooit een glimlach ontfutselt. Rita is dolkomisch. Rita heeft een neus voor onraad. Rita staat haar mannetje. Rita staat pal. Rita weet wie ze wil knijpen en wie niet.

Rita, vermaak ons. Het voorpoefje dat je ons gaf in de VVD-tent maakt ons ziek van honger. Word directeur van het circus. De act van de domme August heeft nu lang genoeg geduurd.

    • Gerrit Komrij