Lubbers wil de aarde redden met kernenergie

Ruud Lubbers en Wubbo Ockels gaven deze week een lezing over duurzame energie. 'De aarde redden kán.'

Een positief geluid - daar kwamen de meeste jongeren eerder deze week voor naar de hippe nachtclub Nighttown in Rotterdam. 'Ik was op 22 april naar de Dag van de Aarde geweest', zegt Emiel van Dorp (27), 'maar daar ging het vooral over hoe slecht het met de aarde gesteld is.' Als werktuigbouwkundige en werknemer van energiebedrijf Essent hoopte hij op 'beter nieuws' van de sprekers: oud-premier Ruud Lubbers en Wubbo Ockels, in 1985 de eerste Nederlander in de ruimte en nu hoogleraar duurzame technologie aan de Technische Universiteit Delft.

Doel van de lezingen, onder de naam Lowlands University on Tour, was helder: inspireren. Ze waren georganiseerd door Coolpolitics, een jongerenforum dat kennis en maatschappelijke betrokkenheid onder de jeugd wil bevorderen. 'De aarde redden kán', betoogde Lubbers, als de wil daartoe groot genoeg is. De drie grote obstakels voor het milieubehoud zijn volgens Lubbers de politiek, de economie en de media, waarin het kortetermijndenken domineert. 'Terwijl voor een duurzaam leven op aarde een lange adem nodig is.'

De oud-premier, nu voorzitter van het Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten, maakte zich met nadruk hard voor kernenergie. Het gevaar van misbruik woog niet op tegen de voordelen, stelde hij, mits een 'machtig internationaal atoomagentschap' zijn 'supranationale invloed' zou vergroten.

Dat was Wubbo Ockels tegen het zere been. Volgens hem wordt er te zwaar ingezet op kernenergie in plaats van 'energie in samenspel met de natuur'. Een planeet die nu al bedreigd wordt door vervuiling, heeft volgens Ockels geen baat bij kernenergie, omdat dat 'meer warmte produceert dan we kwijtraken.' Ook Nederland zou zich als 'wereldrecordhouder stikstofuitstoot' moeten bezinnen op de gevolgen van kernenergie, vindt Ockels.

De hoogleraar spiegelde de zaal daarom een toekomst vol mogelijkheden voor op het gebied van natuurlijke duurzame energie. De Superbus, een elektrisch aangedreven bus met plaats voor ongeveer 30 passagiers, die een topsnelheid heeft van 250 kilometer per uur, moet binnen tien jaar Groningen en Amsterdam verbinden. Kilometers hoge windmolens, gemaakt van speciale vliegers, zouden Nederland in de toekomst kunnen voorzien van een groot deel van de energiebehoefte, zoals de zonnepanelen op het dak van zijn eigen huis dat nu voor zijn huishouden doen. 'Niemand kan meer zeggen dat het niet kan', aldus Ockels.

Maar, merkte een toeschouwer op, het gebeurt nauwelijks. De subsidie op zonnepanelen is zelfs door het kabinet afgeschaft. Een kwestie van onwil, meent Ockels. 'Als jullie eisen dat over twintig jaar driekwart van onze energie duurzaam is, dan gebeurt het ook. De regering zit er voor jullie, niet andersom.' Het argument dat 'duurzaam' economisch onhaalbaar zou zijn, vindt Ockels dan nonsens. 'De eerste mobieltjes en pc's waren ook onbetaalbaar.'

De boodschap om minder cynisch te zijn was hem het meest bijgebleven, zei Emiel van Dorp na afloop. 'Bij voorbaat zeggen dat dingen niet kunnen, is te gemakkelijk.' Hij brengt binnenkort een bezoek aan kerncentrale Borssele. 'Om te kijken hoe het écht zit.'

    • Rob Wijnberg