Jury: geen doodstraf Moussaoui

Zacarias Moussaoui (37) krijgt levenslang wegens betrokkenheid bij de aanslagen met passagiersvliegtuigen op 11 september 2001.

Dat heeft een Amerikaanse rechtbankjury gisteren bepaald. De aanklagers eisten de doodstraf. Zij achtten Moussaoui wegens het verzwijgen van zijn vermeende kennis van het 9/11-complot medeverantwoordelijk voor de aanslagen.

De Fransman van Marokkaanse afkomst staat bekend als de 'twintigste kaper' van 11 september. Hij werd in augustus 2001, een maand voor de aanslagen in New York en Washington, opgepakt omdat hij argwaan wekte op de vliegschool waar hij lessen volgde.

Moussaoui was na zijn schuldbekentenis in 2005 al veroordeeld. In dit zes weken durende proces werd alleen de strafmaat bepaald.

De 12-koppige jury deed er zeven dagen over om alle vragen op het 42 pagina's tellende vonnisformulier te beantwoorden. Dat diende als leidraad voor het wegen van strafverzwarende en -verzachtende omstandigheden. Deze waren tijdens het proces ingebracht door respectievelijk de aanklagers en Moussaoui's door de staat toegewezen advocaten.

In wisselende aantallen merkten juryleden op dat verzachtende omstandigheden als Moussaoui's moeilijke jeugd en psychische problemen een doodsvonnis in de weg stonden.

De Amerikaanse president, George W. Bush, zei gisteren dat dit 'het einde van deze zaak betekent, maar niet het einde van de strijd tegen terreur'.

Moussaoui zal zijn straf in complete afzondering uitzitten in een extra beveiligde gevangenis in Colorado, zonder kans op vervroegde vrijlating. Zijn moeder eiste vandaag dat hij naar Frankrijk wordt overgeplaatst. Vandaag zou de rechter de uitspraak omzetten in een vonnis. (AP, AFP)

Moussaoui: Pagina 5