In Carola's wereld heerst de liefde

Er staan drie origami varkentjes op het toneel en ze knorren allemaal dat het een aard heeft. Ernaast staat een zeer trotse familie De Bruin met haast pijnlijke grijnzen op het gezicht, zo ver zijn de mondhoeken opgetrokken.

Dochter Carola heeft het kleinste varkentje gevouwen, de grotere varkens zijn neergezet door mannen in zwarte kleren en met zwarte maskers. Die mannen zorgen ervoor dat al Carola's wensen werkelijkheid worden. Maar ook haar ouders staan te springen om mee te doen in de origami-fantasieën van hun dochter. Ik wil dat jij een beer wordt van NT Gent is een kinderdroom.

Regisseur Sanne van Rijn koos voor deze voorstelling een prachtig trio: Vader Wim Opbrouck, moeder Christine van Stralen en dochter Carola Arons. Blij stappen zij door een veranderende wereld. Met een reuzenvel bouwt Carola een reuzenboot waarmee ze samen met haar vader, die op dat moment beer is, wegvaart. Halverwege stijgt het water en moeten ze zwemmen. Bolle wangen, blubgeluiden, oranje origami-visjes aan een stokje. De mannen in de zwarte pakken rennen zich suf om steeds nieuwe verrassende beesten uit de coulissen te trekken.

Er is geen verhaal met kop en staart, de lijn wordt bepaald door het volgende beest. Er zijn pinguïns, kikkers en eenden maar ook olifanten en struisvogels. Er zijn er niet eens erg veel van, steeds net genoeg om de illusie gestalte te geven. Het is magisch hoe drie spelers en wat velletjes gevouwen papier een donker toneel tot een jungle of de Zuidpool transformeren.

Af en toe klopt de buitenwereld aan, dan gaat de telefoon, of is vader naar zijn werk. Maar hoe moe hij ook is, hij speelt met Carola. En de telefoon, die wordt gewoon niet opgenomen. Ik wil dat jij een beer wordt is een kijkdoos met steeds nieuwe verrassingen. Er is geen ruzie, er is geen tegenspraak en er zijn geen grenzen. In die grenzeloze opgetogenheid zit ook het scherpe randje van de voorstelling. Een uiltje dat met vogelgriep uit de lucht dondert wordt gauw in een plastic zak van een man in het zwart gestopt. 'Hij is niet dood, hoor, hij is gewoon ziek.' Er is ook een onnavolgbare wilde circusact die zó geestdriftig wordt gebracht, dat je hoofdpijn krijgt van het niet aflatende enthousiasme. Maar nergens wordt het spel cynisch, steeds is er weer dat warme bad vol dochterliefde. Daardoor worden niet alleen de vader en moeder Carola's wereld ingetrokken, het hele publiek gaat mee.

Het is te hopen dat Sanne van Rijn nog meer van dit soort jeugdtheater wil maken.

Voorstelling: Ik wil dat jij een beer wordt door NT Gent. Regie: Sanne van Rijn. Spel: Wim Opbrouck, Christine van Stralen en Carola Arons. Vanaf 4 jaar. Gezien: 2/5 Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 31/5. Inl. (00) 32 9 2250101 of www.ntgent.be
    • Jowi Schmitz